Početna Kultura Izložba “Slika grada” u Galeriji SULUV

Izložba “Slika grada” u Galeriji SULUV

0

Izložba “Slika grada” biće otvorena večeras, 22. decembra, u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9).

Na izložbi će biti predstavljeni radovi autora koji su na osnovu odluke komisije otkupljeni u okviru projekta “Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada”.

Komisija, koja je delovala u sastavu Nela Tonković, Biljana Ćirić i Selman Trtovac, donela je odluku o selekciji radova sledećih autora:

Aleksandra Novaković
Andrea Palašti
Bojan Novaković
Bosiljka Zirojević Lečić
Dragana Stevanović
Gojko Dutina
Maja Erdeljanin
Milica Dukić
Lidija Krnjajić
Konstantinos Petrović
Sara Masnikosa
Stefan Ilić

Više o projektu:

Specifičnost Novog Sada, kao urbane sredine i drugog najvećeg i najrazvijenijeg grada u Republici Srbiji, je poslednjih trideset godina obeležio nagli i ubrzani rast stanovništva. Na nivou savremene umetničke prakse u oblasti vizuelnih umetnosti, karakteristično je osnivanje grupa i umetničkih pokreta, kvalitativni i kvantitativni skok broja umetnika koji živi i radi u Novom Sadu, osnivanje manifestacija i inicijativa. Novi Sad tako postaje lokacija gde se mogu pratiti tokovi svetske savremene umetničke scene, njene tendencije disperzovanosti savremenog umetničkog stvaralaštva. Projekat “Slika grada” iz tog razloga pokreće sistemske vrednosti formirajuči kolekciju angažovanih savremenih stvaralaca. “Slika grada” je projekat – “Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti”, orijentisan na uspostavljanje lokalne strategije na nivou Grada Novog Sada za direktnu podršku umetničkoj produkciji u okviru savremene vizuelne prakse i stvaranju fundusa umetničkih dela savremenih stvaralaca. Projekat “Slika grada” je koncipiran da kroz konkurs “Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti”, doprinese podršci umetničkoj produkciji na osnovu Strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada za period 2016-2026, (podsticanje razvoja kulturnog i umetničkog stvaralaštva na teritoriji Grada).

Konkurs za otkup “Slika grada” zasniva se sa idejom povećanja vidljivosti savremene umetničke scene, podsticanja umetničke produkcije, facilitacije razvoja saradnje između umetnika i institucija kulture. Otkupljeni radovi na osnovu konkursa će postati trajni fundus Grada. Radovi koji učestvuju na konkursu stoga treba da predstavljaju aktuelnu savremenu umetničku produkciju.

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 12. januara.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay