Početna Kultura Izložba tapiserija pred inđijskom publikom – Čarolija niti “Ateljea 61” u Galeriji...

Izložba tapiserija pred inđijskom publikom – Čarolija niti “Ateljea 61” u Galeriji kuće Vojnovića

0

Izložba odabranih dela iz Nacionalne zbirke tapiserija, novosadske Ustanove za izradu tapiserija „Atelje 61“, pod nazivom, „Čarolija niti“, biće otvorena u petak, 2. septembra u 19 časova, u Galeriji kuće Vojnovića u Inđiji.

U godini u kojoj Novi Sad brojnim programima obeležava titulu Evropske prestonice kulture, „Atelje 61“ se odlučio da u okviru svojih izložbenih aktivnosti pred inđijsku publiku pronese delić evropskog i našeg nasleđa i savremenih tendencija u oblasti tapiserijske umetnosti, budući će postavka „Čarolija niti“ pokušati da otvori ne samo hronološka pitanja začetaka stvaranja tapiserijske umetnosti u nas, šezdesetih godina prošlog veka, već i ona vezana za komparativnost u pogledu tematskih, sižejnih, poetičkih sličnosti i razlika u pristupu samom mediju stranih i domaćih umetnika čija će dela biti izložena u pinakotečkoj kući koja funkcioniše u sistemu Kulturnog centra „Inđija“.

Tako će se pred marišnicima i znatiželjnicima vizuelnih umetnosti, u Galeriji kuće Vojnovića naći dvadesetak dela iz „Ateljeove“ Nacionalne zbirke koji nose potpise Boška Petrovića, Isidora Vrsajkova, Stojana Ćelića, Boška Karanovića, ali i najpoznatije svetske tapiseristkinje i scenografkinje, Jagode Buić, te Lojza Spacala, Franca Slane , ali i naših savremenika, kakav je francuski street art umetnik i ilustrator, umetničkog pseudonima Polar Bear, Arpad Pulai, Dušanka Botunjac i drugi.

Izložba „Čarolija niti“ koja je nastala kao plod dugodecenijske plodonosne međuinstitucionalne saradnje Galerije kuće Vojnovića i „Ateljea 61“ će se moći pogledati do 20. septembra, a otvoriće je kustoskinja „Ateljea 61“, Jelena Đorđević.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Promo