Početna Kultura Izložba u SANU u čast Orfelina – učitelja, pesnika, prevodioca…

Izložba u SANU u čast Orfelina – učitelja, pesnika, prevodioca…

0

Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, priredio je izložbu u čast Zaharija Orfelina, pesnika, učitelja, umetnika, prevodioca i autora prvog slovenskog bukvara za decu.

Rođen je u Vukovaru 1726. godine, a živeo u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Zaharije Orfelin je bio renesansna osoba u tadašnjoj Austrougarskoj. Zalagao se za ideju građanske prosvećenosti: da nauka služi potrebama običnog čoveka, a književnost i filozofija izađu iz uskih krugova učenih ljudi i budu dostupni svima.

Njegova pesma “Plač Srbije” je antiaustrijska i buntovnička pesma.

Autor je niza knjiga, časopisa, prevoda, udžbenika na crkveno slovenskom i latinskom jeziku. Jedan deo svog opsežnog rada posvetio je i astronomiji. Bio je uspešan slikar, kaligraf i bakrorezac. U njegovu čast učiteljii i đaci organizuju svake godine likovnu koloniju na kojoj neguju kaligrafski izraz.

Ovde su radovi nastali prošle godine u Prizrenu, a organizator izložbe već 12 godina je Društvo učitelja Vojvodine.

Zaharije Orfelin napisao je godine 1777. prvi srpski kaligrafski priručnik, a od devedesetih godina ovog veka u Novom Sadu, Svetozar Pajić Dijak, jedini u Srbiji radi prepise srpskih knjiga na pergamentu, po uzoru na Orfelina.

Najveća Pajićeva želja je da najbolji radovi nastavnika i učenika budu izloženi u Novom Sadu tokom manifestacije “Novi Sad, Evropska prestonica kulture”.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay