Početna Kultura “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza” u Galeriji Matice srpske

“Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza” u Galeriji Matice srpske

0

Izložba “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza” otvorena je u Galeriji Matice srpske.

Priča o dvoje ljudi, njihovim sudbinama, međusobnim odnosima, vezama s evropskom intelektualnom i umetničkom elitom poslužila je kao osnovni narativ izložbe “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza”, koja je, nakon uspešnog predstavljanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu, predstavljena i u Galeriji Matice srpske.

“Čitava priča nastala je oko čuvene slike iz kolekcije Galerije Matice srpske koju je radio Bogdan Šuput, a koja predstavlja jednu parisku scenu, jedno veče u kafeu koje je zapravo jedan grupni portret srpskih slikara koji su se sreli u Parizu 1939. godine. Od te slike nastala je knjiga, iz knjige nastala je izložba koju smo u decembru premijerno predstavili u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a u dopunjenom izdanju predstavljamo je i novosadskoj publici”, kaže Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

“U pitanju su dela Cuce Sokić, najbolje prijateljice Olge Kešeljević sa kojom je živela na Monparnasu između 1937. i 1939. godine. Izloženi su Cucini autoportreti, portreti Olge Kešeljević, prikazi apartmana, kao i dvojni portret, a ovo prijateljstvo trajalo je gotovo sedam decenija. Poseban pogled upućujemo na čudesno prijateljstvo porodice Barbeza i najuticajnijih književnika 20. veka”, navodi Dijana Metlić, autorka izložbe.

Izložbu možete pogledati do 7. maja.

Izvor: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske