Početna Kultura Jedni od najboljih mladih muzičara Srbije prvi put u Novom Sadu

Jedni od najboljih mladih muzičara Srbije prvi put u Novom Sadu

0

Jedna od najperspektivnijih mladih umetnica Srbije, Una Stanić, jedan od vodećih mladih zvezda na našoj sceni, Nemanja Stanković i najistaknutiji pijanista svoje generacije, Vladimir Milošević, udružili su svoje talente i kreativne snage u “Corda piano trio”, koji će se prvi put predstaviti novosadskoj publici u subotu, 29. aprila, u Gradskoj koncertnoj dvorani, od 20 časova.

Trio koji je osnovan prošle godine, već 2023. postao je deo prestižne evropske umetničke mreže “Le Dimore del Quartetto”, koja unapređuje kamernu muziku i evropsku kulturnu baštinu, a u Novi Sad donose autentičnost potkrepljenu njihovim vrsnim iskustvom, poseban doživljaj kakav publika još nije imala prilike da oseti. Ulaznice se mogu pronaći na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn.

Troje mladih umetnika nosioci su brojnih nagrada, a nastupali su već sa svetskim virtuozima, kao i na brojnim festivalima i takmičenjima. Dok je Una Stanić još 2014. godine postala najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona, Vladimir Milošević proglašen je umetnikom u usponu, od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates), nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u Njujorku.

Una je finalista i nosilac nagrada brojnih međunarodnih takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, SAD, Češkoj, Moskvi, kao i stipendije maestra Claudia Abbada za usavršavanje mladih umetnika u Italiji, stipendije Austrijske pokrajine Štajerska za istaknutog mladog muzičkog umetnika u Austriji 2013. godine, kao i stipendija Internacionalne Akademije za muziku u Lihtenštajnu i Akademije Villecrose u Francuskoj i Muzičkoj akademiji u Bergenu, u Holandiji. Njen prvi kompakt-disk u izdanju “ArtLinka” i kancelarije “Heger i Partner” objavljen je 2017. godine u Beču, a od strane Exit Fondacije i Kompanije NIS, 2018. godine je za postignute rezultate u oblasti kulture i umetnosti, proglašena za Mladog Heroja Srbije.

Nemanja je nastupao širom Evrope (u Austriji, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Danskoj, Mađarskoj, Poljskoj, na Malti), ali i u Severnoj Americi (u SAD, Kanadi, Meksiku), kao i u Aziji (u Japanu) i Africi (u Senegalu i Tunisu), a zapažene nastupe imao je i na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani, Cellissimo, ParkSommer, Alpen Classica, Miguel Bernal Jiménez, Kotor Art, Čelo fest, ZUM… Njegov album “Tragovi” uvršten je među pet najboljih ostvarenja za violončelo u 2020. godini, po izboru “Violončelo Fondacije” iz Njujorka (SAD), a upravo zbog tog albuma, Nemanja je nagrađen Nagradom grada Beograda – Despot Stefan Lazarević. Za promociju srpskog savremenog stvaralaštva, 2022. godine Udruženje kompozitora Srbije dodelilo je Nemanji Stankoviću Nagradu mladom umetniku “Aleksandar Pavlović”.

Vladimir je takođe nastupao na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Peterburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas. Kao pobednik konkursa Concerti in Villa u Vićenci debitovao je u čuvenoj dvorani Carnegie hall u Njujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike; Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet, kao i u Australiji; Sidnej, Kanbera i Melburn.

Redovno nastupa i kao kamerni muzičar sa eminentnim solistima, kao što su Stefan Milenković, Dragan Đorđević, Roman Simović, Dmitri Prokofiev, Janoš Balint, Dejan Gavrić, na festivalima u Rusiji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Srbiji. Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji kao i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju (Slovenija) i festivalu Ohridsko leto u Ohridu (Severna Makedonija).

Izvor: Promo
Foto: M. Obradović