Početna Kultura “Kaleidoskop kulture”: Kulturna stanica Eđšeg ovog vikenda slavi prvi rođendan

“Kaleidoskop kulture”: Kulturna stanica Eđšeg ovog vikenda slavi prvi rođendan

0

Više od 900 programa uz 70 hiljada posetilaca obeležilo je prvih 365 dana kulturne stanice Eđšeg (Antona Čehova 4) koja ovog vikenda slavi svoj rođendan. Predstava, performans, koncerti, radionice za najmlađe – raznovrsnim programom 7. i 8. septembra Eđšeg, uz lokalce, ali i Novosađane iz svih delova grada koji su dobrodošli, obeležiće prvu godinu rada, u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“.

Na mestu stare streljane 2018. godine otvorena je savremena kulturna stanica Eđšeg, sa idejom sa kojom se grade sve kulturne stanice, a to je očuvanje arhitektonskog kulturnog nasleđa, decentralizacija kulture i aktiviranje lokalne zajednice, u ovom slučaju na Grbavici.

Programi su dobrim delom bili namenjeni i najmlađim sugrađanima radi edukacije i kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena, a u najvećoj meri, čak 80%, činili su programi podrške vaninstitucionalnoj sceni.

„Tim KS Eđšeg oduševljen je razvijanjem zajednice, kulturnog i edukativnog programa. Trudom i zalaganjem, u sopstvenoj produkciji ili u saradnji sa institucijama, udruženjima, pojedincima, stvorili smo pravu oazu kulture na Grbavici, gde ne samo da možete prisustvovati širokom spektru događaja, već se možete opustiti u bašti, igrati košarku na terenima ili raditi u otvorenim kancelarijama. Pre godinu dana ovo što danas imamo izgledalo je nedostižno, ali danas već gledamo unapred i koliko možemo da postignemo u sledećih godinu dana. Naravno, to ništa ne bi bilo moguće bez angažovanih sugrađana za koje smo uvek tu i na usluzi“ kaže Kristina Nestorović, koordinatorka kulturne stanice Eđšeg.

Prvog dana proslave, 7. septembra program koji se realizuje u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom počinje već u 10 časova, a prvi će biti polusatni magični šou „Volare“. Odmah zatim počinje kreativna radionica „Šašavi zec iz šešira“, dok oko 11.15 posetioce očekuje interaktivni performans „Ko se šunja iza žbunja“.

Popodnevni deo programa u subotu kreće u 17 časova za kada je zakazan Popodnevni žur, a kruna prvog dana rođendana biće predstava za decu „Kuva se kuva“ Kreativnog studija Čarolija, koja počinje u 19 sati.

U nedelju, program će biti samo u popodnevnim satima, a u fokusu će najpre biti promocija hip-hopa kao subkulture, kao i igranka.

U 16 sati počinje Street art performans. Za dobru muziku i atmosferu pobrinuće se ekipa iz udruženja Streetwise, dok su crtači grafita pozvani da svojim delom ulepšaju okruženje kulturne stanice, zajedno sa gostom iz Slovačke, street art umetnikom Jurajem Djurišom.

Proslava rođendana biće završena u duhu prošlih vremena, pa će tako u 19.30 krenuti zagrevanje uz najveće hitove ’60. godina, da bi u 20.21 nastupili VIS Limunada, beogradski sastav koji vraća atmosferu i šarm nekadašnjih igranki.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Novosadski strip vikend, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Foto: Promo