Početna Kultura Klavirski duo Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić u Sinagogi

Klavirski duo Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić u Sinagogi

0

vasil i bojan promo za koriscenje

Klavirski duo Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić u nedelju, 11. oktobra 2015. u Sinagogi. Ova dvojica vrhunskih pijanista, svetskog glasa, spadaju u grupu domaćih džez muzičara, koji su postavili standarde u spajanju modernog džez jezika s balkanskim muzičkim nasleđem. Obojica imaju bogate i uspešne karijere, brojne autorske albume i nagrade, kao i uspešne saradnje s najvećim imenima svetske džez i moderne muzike.

Posle njihovog, izuzetno zapaženog i za svega nedelju dana rasprodatog, premijernog nastupa u Kolarčevoj zadužbini – 1. februara ove godine, Bojana i Vasila će imati prilike da čuje i novosadska publika. Na program su autorske kompozicije i poznati komadi moderne muzike, a koncert počinje u 21,00 časova.

Isti dan, (nedelja, 11. oktobar) u 17,00 časova, Bojan Zulfikarpašić će održati besplatan “Master Class” u novosadskom Studiju M, u okviru projekta RTV Vojvodine M LAB, za koji je odgovorni urednik i moderator upravo Vasil Hadžimanov. Ovo će biti jedinstvena prilika za novosadske studente muzike i same muzičare da čuju Bojanovo predavanje na temu klavira i njegovog autorskog rada.

Ulaznice za koncert po ceni od 1.000 dinara prodaju se u Muzičkoj omladini Novog Sada, radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.

Pored najavljenog koncerta u Novom Sadu, Bojan i Vasil će se predstaviti drugi put i publici u Beogradu i to dan ranije – 10. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, dok će njihova “jesenja turneja” biti krunisana i nastupom u Parizu, 5. novembra, na otvaranju Jazzy Colors festival.

Vasil Hadžimanov je dobro poznato ime domaćoj publici, a izdvojio se kao jedan od prvih kompozitora na ovim prostorima koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove (jazz, funk, rock, world music…) na svoj, potpuno autentican način.
Od 2001. godine, kada izdaje album “11 razloga za…”, Vasil Hadžimanov Band broji pet audio izdanja, veliki broj nagrada, nastupa na eminentnim festivalima širom evrope i sa brojnim velikanima savremene jazz scene. Poslednji, peti album, snimljen je live, u okviru turneje, sa gostom na saksofonu, David Binney-em. Album je trenutno u produkciji.

Vasil je krajem protekle godine, izmedju ostalih, dobio i nagradu “Vojin Draškoci” za doprinos muzičkom stvaralaštvu nadahnutom tradicionalnom muzikom. Nagradu dodeljuju World Music asocijacija Srbije i magazin Etnoumlje. Ove godine postaje dobitnik i Zlatne Značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, koju dodeljuje Kulturno-Prosvetna Zajednica Srbije
Sva izdanja VHBand-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde je uvaženo ime francuske jazz scene, ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je najvećih priznanja u jazz muzici. Njegov prvi autorski album za solo klavir izdao je 2001. pod nazivom “Solobsession” i s njim je stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere su: nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književniosti (2002), nagrada “Django Reinhardt” Francuske akademije za muzičara godine, Evropska jazz nagrada “Hans Koller” za najboljeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada “Les victoires du jazz 2007” (u prevodu: “Pobjednici u džezu”) za najbolji album godine (“Xenophonia”).
Za svoj poslednji album “Soul Shelter” iz 2012. godine, Bojan Z je dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, “Victoires du jazz”, kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

Autor i foto: NsHronika.rs