Početna Kultura “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne” – po oceni NK IKOM-a najbolji muzejski...

“Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne” – po oceni NK IKOM-a najbolji muzejski projekat u 2015. godini.

0

Jasna Jovanov se zahvaljuje za Nagradu projekat godine NK ICOM-a Srbije

Dobitnici nagrade Nacionalnog komiteta ICOM-a za projekat godine su autori projekta razmene izložbi između Novog sada i Zagreba, dr Jasna Jovanov i dr Zvonko Maković.

Radi se o izložbama “Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne” održanoj u Umjetničkom Paviljonu u Zagrebu i izložbi Moderne galerije iz Zagreba održanoj u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu. U obrazloženju odluke o nagradi, objašnjeno je da su ove izložbe doprinele rasvetljavanju umetničkih pojava s početka XX veka u regionu, prikazu povezanosti umetničke scene Beograda i Zagreba, kao i povezanosti pojedinih umetnika.

U kategoriji “projekat godine” nagrađene su i izložba “Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I” prikazana u Muzeju grada Beograda i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, kao i izložba “Srpske ikone između tradicije i modernosti – Paralele” Galerije Matice srpske, koja je prikazana u Nacionalnoj galeriji Umrije u Peruđi, Italija. Takođe, na Skupštini ICOM-a su uručene zahvalnice predstavnicima medija, novinarski novosadskog lista “Dnevnik” Nini Popov Briz i novinrki RTV Vojvodina Staši Jamušakov.

Nakon dodele nagrada, u ime nagrađenih se zahvalila dr Jasna Jovanov koja je, između ostalog, uporedila stanje u muzejskoj struci danas sa mesto održavanja skuštine – podrumom Konaka knjeginje Ljubice u Beogradu.

Autor i foto: Nshronika.rs