Početna Kultura Komedija “Svadbena zvona” imaće svoju novosadsku premijeru u Pozorištu mladih

Komedija “Svadbena zvona” imaće svoju novosadsku premijeru u Pozorištu mladih

0

Vrcava komedija “Svadbena zvona”, nastala po tekstu Davora Špišića i u režiji Petera Srpčića, nakon svoje slovenačke premijere koja je ispraćena salvama smeha u Ptuju, imaće 30. januara u Pozorištu mladih i svoju novosadsku premijeru. Predstavu je režirao Peter Srpćić.

U ovoj komediji zabune, s primesama melodrame, igraju Ivana Vukčević, Mihajlo Nestorović i Đorđe Kukuljica. Njih troje kao Marino, Ane i Radomir pokušavaju da raspletu – često – nerazrešive čvorove turbulentnih životnih situacija, a gledalac istovremeno svedoči slikama koje i sam preživljava u stvarnom životu, u kojem je, dok traju igre svetskih prekrajanja, on najčešće tek puki statista.

Predstava počinje u 19.30 sati.

Tri marginalca u predatorskom vremenu

Ovo je priča o tri usamljena bića, društvena marginalca koji se ne snalaze kako umeju u ovom bezdušnom, predatorskom vremenu, vremenu u kojem je ljudskost postala više mana, nego vrlina. Osim što pokušavaju da prežive sa što manje ožiljaka, oni ne odustaju u traženju srodne duše. Samoća nije njihov izbor, nego realnost ranjivih emocija.

Marino i Ane su iz Hrvatske. Marino je policajac, obožava svoj zanat i revnostan je u službi, ali mekog je srca kad ide u intervenciju i postupa prema svojim bližnjima. Pola plate mu ode na podstanarski stančić. Ane je scenska radnica u velikom nacionalnom teatru, udarnica, brza i pouzdana. Dane i noći je u bekstejdžu, zna sve predstave napamet. Volela bi da nađe i čoveka svog života. Na svadbama joj se uvek posreći da ulovi buket, ali na tome i ostaje. Treći lik u komadu je Radomir, on je iz Srbije. Nesuđeni profesor starogrčkog jezika, bio je odličan student filologije, ali nikad nije dobio posao u struci, nego radi sve i svašta na privremenim poslovima. Živi s roditeljima, vrednim, prostodušnim ljudima i teško se nosi sa stidom da se ne može osamostaliti. Kad mu roditelji posude šest hiljada evra, svu svoju životnu ušteđevinu, on daje šifrirani oglas u hrvatskim medijima, nudeći pare u zamenu za fiktivnu ženidbu za hrvatsku državljanku. Na taj način Radovan bi mogao da stekne hrvatski pasoš, a ulaskom Hrvatske u Šengen, dalji put na Zapad i bolji život biće mu otvoren. Kada Ane ugleda Radomirov oglas, javi se i Radomir dolazi u Hrvatsku. Brak je sklopljen, ali kontrole su rigorozne. Upravo je policajac Marino zadužen da novopečenim mladencima svako malo upada u stan, i da proverava da li je sve po zakonu…

Foto: Bojan Nikolić