Početna Kultura Koncert Novosadskog tango kvinteta u Srpskom narodnom pozorištu

Koncert Novosadskog tango kvinteta u Srpskom narodnom pozorištu

0

Da li ste nekad posetili Buenos Aires? Da li znate kako izgleda tango avantura koju predvode Astor Pjacola i Horhe Luis Borhes? Ukoliko vaš um i telo ne mogu da odole primamljivim tango ritmovima, Novosadski tango kvintet uz glumca Danila Milovanovića prirediće koncert za pamćenje u utorak, 13. decembra na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta.

“Nuevo Tango” Astora Pjacole vešto kombinuje osobenosti najpopularnije plesne muzike sa elementima džeza i klasike, a dobio je “pojačanje” u vidu stihova genijalnog Borhesa.

Kreativni um Astora Pjacole, čoveka koji je tango muziku podigao na izuzetne visine, svog istomišljenika pronašao je među književnicima. Horhe Luis Borhes, jedan od najuticajnijih pisaca i književnika 20. veka, podario je svoje stihove upravo Pjacolinoj muzici. U kombinaciji ova dva inspirišuća umetnika, koncert koji će izvesti Novosadski tango kvintet biće nezaboravan, i tango – tango će biti sasvim neobičan.

Novosadski tango kvintet je trenutno jedini ansambl u Novom Sadu koji neguje muziku Astora Pjacole. Glavni razlog njihovog okupljanja i momenat kada je počela Pjacola tango magija je upravo stogodišnjica rođenja Astora Pjacole koja se prošle 2021. godine obeležavala u celom svetu.

“Za mene kao nekog ko je dobrim delom svog života u klasičnoj muzici i savremenoj umetničkoj muzici, tango muzika je potpuno otkrovenje, naročito “Tango Nuevo” pravac koji je stvorio upravo kreativni Astorov um. Njegova muzika izuzetno slojevita, narativna, skrojena tako da čini fuziju tanga, džeza, klasike, zadire u skrivene odaje duše, noseći istovremeno bol i radost života. Saradnja sa Borhesom, još jednim kulturnim bardom Argentine, izrodila je nova književna i muzička dela, kojim ćemo bojiti koncert u utorak 13. decembra u Srpskom narodnom pozorištu”, istakla je harmonikašica Dragana Kuzmanović.

Kamerni ansambl Novosadski tango kvintet je nastao sa željom da se osnuje tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin kvintet, a pred publikom u Srpskom narodnom pozorištu će izvesti neka od najlepših dela Astora Pjacole originalno pisana za njegov kvintet, a koja nisu toliko izvođena na domaćoj muzičkoj sceni.

Novosadski tango kvintet čine Vladimir Ćuković – violina, Vladimir Jakovljević – gitara, David Klem – klavir, Fedor Ruškuc – kontrabas, i Dragana Kuzmanović – harmonika, ovom izuzetnom prilikom nastupiće i glumac Danilo Milovanović koji će „bojiti” koncert Borhesovim milongama.

Svi zainteresovani ulaznice mogu pronaće na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Pokrovitelj koncerta Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Izvor: SNP
Foto: Nina Miljuš