Početna Kultura Koncertom gudačkog kvarteta “IL Belpaese” svečano zatvoreno “Leto u vrtu galerija 2016”

Koncertom gudačkog kvarteta “IL Belpaese” svečano zatvoreno “Leto u vrtu galerija 2016”

0

SP5

U bašti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sinoć je, nakon maestralnog jednočasovnog koncertnog nastupa gudačkog kvarteta “IL Belpaese”, svečano zatvorena manifestacija “Leto u vrtu galerija 2016” koja je obeležila mesec avgust nesvakidašnjim kulturnim programom, podsetila na važnost kontinuiranog realizovanja projekata poput ovog, i ukazala na neupitnu potrebu da se umetnost, u svim njenim vidovima, približi našim sugrađanima.

SP1

Nakon kratkog obraćanja Jasne Jovanov, upravnice ovog zdanja, koja se pozdravivši prisute osvrnula na sadržaj ovogodišnjeg programa Novosađanima sada već dobro znane manifestacije, četvorica mladih umetnika, lagano, bez mnogo pompe i suvišnih reči, prihvatla se svojih instrumenata i prisutne povela na kratko muzičko proputovanje.

Nižući čuvene filmske i evergrin numere, kao i kompozicije pop-rok zvuka, iskusni gudači prikazali su svu tananost i snagu strune, razotkrili čitav dijapazon emocija koje ovi instrumenti neočekivano kod slušaoca bude, a njihovi ujednačeni i snažni pokreti ruku i tela, baš poput onih plesnih, pričali su priču skrivenu iza melodija i nota.

SP3

Realizacija čuvenih, toliko puta izvedenih numera poput “Billie Jean”, “Proud Marry”, “Besame mucho” ili “Englishman in New York”, u sastavu sačinjenom samo od violina, viole i violončela, opomenula nas je na nezasluženo i šturo klasifikovanje ovih instrumenata kao striktno “klasičnih”, i otvorila vrata jednog potpuno novog i drugačijeg doživljaja poznatih melodija.

– U Evropi i svetu veoma je popularno da gudački kvartet izvodi ovakvu vrstu muzike. I mi smo prateći te trendove došli na ideju da proširimi repertoar, i uz klasičnu muziku, počnemo da sviramo ove popularne melodije. Mislim da je to dobar način da publiku privolimo i da joj tu klasičnu stranu približimo upravo na ovaj način – rekao je Arpad Nađ, jedan od članova ovog sastava, i istakao da su i on i kolege veoma iznenađeni ovolikim odzivom i zatečeni mnogobrojnom publikom koja ih je, kako je istakao, divno prihvatila.

SP

Po završetku planiranog programa, i poslednje izvedbe pesme “Jovano Jovanke” koja je posetioce vidno razgalila, višeminutni aplauz vratio je muzičare pred publiku, i “primorao” ih na još jedno, kratko muziciranje. Nekolicina dama iz prvih redova nije odolela porivu da za kraj zaigra, pa je veče okončano uz osmehe, odobravanje, i neporecivo zadovoljstvo koje se oslikavalo na licima svih prisutnih.

Autor: Marija Milošević
Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog