Početna Kultura Kratkometražni horor film “Bdenje” uskoro na festivalima u Beogradu i Beču

Kratkometražni horor film “Bdenje” uskoro na festivalima u Beogradu i Beču

0

Vigil Hours (Bdenje) kratkometražni je igrani film na engleskom jeziku u trajanju od 25 minuta. Žanrovski pripada hororu i misteriji, a sniman je u 8K rezoluciji.

Kao reditelj filma se potpisuje Marko Marinković iz Kruševca, a kao scenarista Danijel Vizi iz Sombora, koji trenutno živi u Novom Sadu. Film je nastao u koprodukciji Master Media iz Srbije u vlasništvu Marka Marinkovića i MEDIA JOBS EOOD Iz Bugarske u vlasništvu Ventsislav Veleva.

Uloge:

– Aleksandar Trnčić kao Daniel Nowacki
– Marko Adžić kao Anestin Bodlea
– Dina Arsić
– Dragan Marinković
– Aleksandar Stojanović.

Kompozitor i dizajner zvuka: Nemanja Mihajlović
Montaža: Stevan Matić i DP (direktor fotografije) Aleksandar Pop Arsov.

Film je do sada prikazan na nekoliko festivala. Na festivalima u Doljevcu, Brnu i Čileu, osvojio je nagrade za najbolji kratki horor, a u Čileu i počasnu nagradu za rasvetu i dizajn zvuka. Na festivalu u Londonu, nagrađen je za najbolju režiju u žanru fantastike.

Sledece prikazivanje je na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu i Fright Nights festivalu u Beču, gde će film biti prikazan u prestižnom Hollywood Megaplex bioskopu.

Scene Eksterijera su snimane u Katinkinoj kući u Beogradu a scene enterijera u selu Dolovo kod Pančeva. Film je rađen kao odskočna daska na konto koje bi se tražila sredstva za snimanje celovečernjeg igranog filma. Scenario za dugometražni je u završnim pripremama, interesovanje postoji a potrebne su dodatne investicije.

Loris Curci je jedan od producenata budućeg dugometražnog Vigil Hours. Već u ranoj fazi priključio se projektu za dugometražni film jer mu se kratki veoma dopao i imao je samo reči hvale. Italijan iza sebe ima oko šezdeset producinarih filmova u kojima su glumila i neka velika glumačka imena. Poslednji Lorisov projekat je bio Film Damaged u kojem glume Samuel L. Jackson i Vincent Cassel. Loris će za dugometražni Vigil Hours vezati i dva svetska zvučna glumačka imena…

Vigil Hours Folk horor sa našeg podneblja bio bi u potpunosti sniman u Srbiji sa mogucom koprodukcijom Srbije, Bugarske, Italije… Potraga za sredstvima je aktivna i svakodnevna ne bi li se što pre ušlo u pre-produkciju… Bryom ulasku u pre produkciju sa nadaju reditelj Marko Marinković i scenarista Danijel Vizi na cemu njih dvojica neprestano rade dok kratki Vigil Hours obilazi svet i donosi nagrade.

Svi potencijalni zainteresovani finansijeri za dugometrazni projekat mogu da nas kontaktiraju, tu smo za sva pitanja i dogovor. Ljudi u svetu imaju prilike da se upoznaju sa folklornim elementima iz naseg podneblja. Folk horor je podžanr koji koristi elemente folklora za izazivanje straha i slutnji. Tipični elementi uključuju ruralno okruženje, izolaciju, teme sujeverja, barodne religije, paganizma, žrtvovanja i mračne aspekte prirode.

Sinopsis: Daniel, vlasnik pogrebnog preduzeća biva pozvan da prisustvuje Bdenju sa krajnje neuobičajenim zahtevom. Da bdenje fotografiše i tako ovakoveči događaj. Vođen materijalnim podsticajem Daniel pristaje na neobični zahtev. Dolaskom otkriva da su podnosioci zahteva isto tako neobične individue koje žele da ispoštuju svoje tradicionalne običaje koji potiču sa Vlaških predela… Upoznaje se sa domaćinom Anestinom i njegovom suprugom Bjankom koja produktom svoje nespretnosti poliva Daniela vodom sa kojom je oprala pokojnika. Dok Daniel ostaje sam da fotografiše pokojnika smeštenog u krevetu, Bjanka u drugoj prostoriji vrši ritual i kuva kafu vode sa kojom je opran pokojnik. Dok Anestin i njegovov pomoćnik pomeraju telo pokojnika u drugu prostoriju kako bi započeli bdenje, Daniel pije kafu sa Bjankom u kuhinji. Ulaskom u novu prostoriju i fotografisanjem pokojnika sa njegovim bližnjima Daniel na fotografijama primećuje neobične magijske znakove. Tokom foto sesije u kojoj su glavni akteri pokojnik, Anestin i Bjanka, Daniela hvata nesvestica i groznica. Anestin mu tada govori da je popio mrtvačku vodu i da će njegovo telo poslužiti kao posuda za dušu njegovog preminulog brata.

Link za trejler:  https://www.youtube.com/watch?v=7o5uqS0LIs0