Početna Kultura Kvir filmovi danas i sutra u CK13

Kvir filmovi danas i sutra u CK13

0

Ciklus kvir filma povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), održava se u Omladinskom centru CK13.

Filmovi počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Utorak, 16. maj, od 20h

“Džejsonov portret” (Portrait of Jason, Shirley Clarke, 1967, SAD, 105′)

U ovom avangardnom dokumentarcu, američka filmska rediteljka Širli Klark, najpoznatija po svojim umetničkim i eksperimentalnim filmovima, oslikava portret svog gej prijatelja, afroameričkog kabare plesača Džejsona Holideja. Džejson se priseća dobrih i loših vremena u svom životu. Film je snimljen za 12 sati u jednoj sobi čuvenog hotela Čelsi, u stilu cinema vérité, i predstavlja istovremeno urnebesan i srceparajući portret jednog nesvakidašnjeg čoveka.

Sreda, 17. maj, od 20h

“Žena – lubenica” (The Watermelon Woman, Cheryl Dunye, 1966, SAD, 90′)

Šeril, dvadesetpetogodišnja lezbejka radi u videoteci i pokušava da snimi sopstveni film. Zanimaju je filmovi iz 30-ih i 40-ih u kojima afroameričke glumice najčešće ostaju nepotpisane, te ona odlučuje da snimajući dokumentarac krene u potragu za identitetom glumice potpisane kao – The Watermelon Woman.

Žena-lubenica je, poput i drugih rediteljkinih filmova, spoj stvarnog života i fikcije, sa nekoliko likova, poput Šeril i njene majke, koje glume same sebe. Spoj stvarnog i fikcije, kombinacija stvarne arhivske građe i rekonstruisanih materijala, otvaraju filozofski problem reprezentacije stvarnog, ali i ukazuju na političku važnost govora o zanemarenoj strani istorije.

Rediteljkin izraz za ovaj originalan žanr je “Dunyementary”.

Izvor: 021.rs
Foto: CK13