Početna Kultura Mira Banjac lauret nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti

Mira Banjac lauret nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti

0

Na konferenciji za medije održanoj 21. januara u Skupštini Grada Beograda saopšteno je da su laureati nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti novosađanka i jedna od najvećih glumica s ovih prostora Mira Banjac, Kosta Gavras kao i Džon Malkovič.

Ovogodišnje izdanje Festa koje će se održati od 28. februara do 8. marta otvoriće film “Otac” Srđana Golubovića u Sava centru, dok će svečano zatvaranje obeležiti čuveni holivudski glumac Džon Malkovič koji će izvesti muzičko-scenski performans “Muzički kritičar” u Kombank dvorani.

Fest, 48. po redu, biće u znaku legendarnog glumca Bekima Fehmijua, koji je preminuo pre deset godina, a u skladu s tim omažom je i ovogodišnji slogan “Skupljači emocija”.

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić priredio je 96 premijernih filmova svrstanih u različite programe – Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus Fest, Gala, Fest klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i Fest fokus van konkurencije.

Za nagrade se takmiči 20 filmova iz čitavog sveta, uključujući Srbiju, a o njima će odlučivati petočlani žiri: slovenački glumac Sebastijan Kavaca, glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i reditelj Nikola Ljuca.

Mira Banjac – više od 300 umetničkih ostvarenja

Mirjana T. Banjac, poznatija kao Mira Banjac je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Danas sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem živi u Novom Sadu.

Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu (1950) u klasi Jurija Rakitina. Pozorišnu karijeru, započela je u pozorištu u Sremskoj Mitrovici 1949. godine. Prelaskom u Srpsko narodno pozoriše u Novom Sadu, otvara svet karakternih likova koje u tom pozorištu igra gotovo 20 godina. 1970. godine Mira Trailović je u polovini sezone dovodi u beogradski Atelje 212, gde postaje nosilac repertoara i ostvaruje širok glumački opus. Bavila se i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U karijeri dugoj 70 godina odigrala je više od 300 uloga. Likove žena iz naroda, svoja najuspelija glumačka dostignuća, najčešće obogaćuje svojevrsnim humorom. Sarađivala je sa najvećim srpskim i jugoslovenskim rediteljima, i igrala sa najvećim glumačkim imenima.

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, posebno u ostvarenjima kao što su: “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Široko je lišće”, “Salaš u Malom Ritu”, “Varljivo leto ’68”, “Balkanski špijun”, “Lepota poroka”, “Nož”, “Bure baruta”, “Seljaci”, “Optimisti”, “Kad svane dan”, “Mamaroš”, itd. Televizijska publika pamti je po ulogama u TV serijama “Marija”, “Porodično blago” i “Vratiće se rode”.

Dobitnica je najvećih esnafskih nagrada i priznanja, kao što su: Dobričin prsten, Velika Žanka, Zlatni ćuran, Nagrada Pavle Vuisić, Sterijina nagrada, Oktobarska nagrada Novog Sada, Oktobarska nagrada Beograda, Zlatna arena, Nušićeva nagrada, Pulska arena i dr.

Izvor: NSU
Foto: RTS TV lica, kao sav normalan svet/Youtube – printscreen