Početna Kultura Mistični svet Skrjabina za 40 godina postojanja Katedre za klavir novosadske Akademije...

Mistični svet Skrjabina za 40 godina postojanja Katedre za klavir novosadske Akademije umetnosti

0

IMG_7637

Sinoć je muzički Novi Sad, uživao u spektaklu pijanizma budući su se Magistratom pronosili zvuci klavirskih sonata Aleksandra Skrjabina, a u povodu 40 godina od osnivanja Katerde za klavir pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu (AUNS). Spektakl, pred prepunom Svečanom salom Gradske kuće izvođahu puna tri sata: Iris Kobal, Biljana Gorunović, Rita Kinka, Dorian Leljak, Ratimir Martinović, Milan Miladinović, Mihajlo Zurković, Valentina Nenaševa, Aleksandar Đermanović, te Ela Banković. Svi do reda profesori odnosno stručni saradnici ove Katedre.

IMG_7638

Bila je to velika završnica mini turneje ove “pedagoško-pijanističke koterije” započeta u Zagrebu početkom decembra, a koja je svoja koncertna predstavljanja imala i u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, te Niš-u, da bi novosadska i evropska pijanistička imena svoja viđenja i tumačenja, velikog ruskog kompozitora upriličila, o koncu i u gradu u kojem i sami stasavahu u vrsne muzičare i pedagoge.

IMG_7634

Pišući o nastanku i razvoju Katedre za klavir pri AUNS, njen dugogodišnji dekan i Matičar, prof.dr Nenad Ostojić je međ ostalim rekao:
Počelo je sa velikim ambicijama: ni prvi dekan akademije Rudolf Bruči, a ni Matična komisija koja je definisala njen profil nisu, želeli da u Novom Sadu zaživi samo još jedan novi punkt visokoškolskog formiranja muzičkih umetnika, nego da se u otvorenom kulturnom prostoru, osnivanjem nove univerzitetske umetničke institucije, uspostavi umetnička škola koja će pulsirati na iskustvima i tradiciji najznačajnijih umetničko-pedagoških centara. Kada je reč o visokoškolskoj nastavi klavira, izbor tog centra nije otvarao velike dileme: rusko/sovjetska pedagogija i Moskva kao središte njenog ispovedanja zračili su najprivlačnijom, u svetskim razmerama potvrđenom i prepoznatljivom aurom“, podseća dr Ostojić, i navodi brojna zaista luminozna imena od Evgenija Timakina, Jokuthon Mihailović, Arba Valdme, Andreja Pregera, Rite Kinke, Kemala Gekića, Georgija Čugajeva, Dušana Trbojevića i brojnih drugih pedagoga koji su utkali sebe u četvorodecenijsko obrazovanje pijanističkih talenata.

IMG_7635

Omažni i svečani koncert Katedri za klavir AUNS u čast, a mističnom Skrjabinu u sećanje protekao je u velikom profesionalnom, umetničkom i interpretativnom stilu, u kojem su pijanisti pokazali čitavu paletu valera prilikom izvođenja: neki su glasovite sonate izvodili promišljeno, intelektualno; neki strasno i do tančina “čitajući” Skrjabinove misli i poruke; neki zaneseno i pomalo pozerski; snažno, karakterno, poetično i jasno. U svakom slučaju na zadovoljstvo onolikih studenata i budućih pijanističkih imena koja su došla da ih slučaju.

IMG_7636

Međ brojnom publikom koja je došla uživati u ovom muzičkom ugođaju, prepoznali smo i: dekana AUNS, prof. Sinišu Bokana; kadgodnje dekane Muzičke akademije – dr Nenada Ostojića i dr Zorana Krajišnika; glumicu Vesnu Ždrnju; dirigente – Andreja Bursaća i Bogdana Đakovića; opersku pevačicu, Milicu Stojadinović; kritičarku Mariju Adamov, arhitektu Vladu Rakića i Ivanu Dronjak; advokata Slobodana Beljanskog i brojne profesore ove visokoškolske ustanove.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: V. Rakić