Početna Kultura Mjuzikl “Violinista na krovu” večeras u SNP-u

Mjuzikl “Violinista na krovu” večeras u SNP-u

0

Mjuzikl Violinista na krovu biće izveden večeras u 19.30 časova na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu.

Mjuzikl Violinista na krovu (Fiddler on the Roof) je delo pisca Džozefa Stejna (Joseph Stein) i kompozitora Džerija Boka (Jerry Bock), koji su, zajedno sa autorom songova Šeldonom Harnikom (Sheldon Harnick), na osnovu serije priča Tejvje i njegove kćeri (Tevye and his Daughters, 1894-1914) Šolema Alejhema (Sholem Aleichem), stvorili jedan od najpopularnijih i najizvođenijih primeraka ovog žanra.

Tema Violiniste na krovu su svakodnevica i sudbina siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji početkom prošlog veka.

Glavni junak priče je Tejvje, mlekadžija i otac pet kćeri, koji se bori na dva fronta kako bi očuvao ustaljene jevrejske običaje i tradiciju.

S jedne strane, on pokušava da se odupre volji svojih triju odlučnih kćeri koje žele da se udaju iz ljubavi, a ne da prihvate muževe koje im roditelji odrede.

S druge strane, Tejvje i ostali stanovnici sela se suočavaju sa represijom carske vlasti, koja će ih na kraju i prognati iz njihovog zavičaja.

Radnja mjuzikla na uzbudljiv, potresan ali i humoran način, govori o tradiciji i progresu, o mukama običnih ljudi i njihovoj nadi u bolji život.

Uz to, podjednako važan elemenat atraktivnosti i privlačnosti ovog dela predstavlja muzika, zasnovana na narodnom melosu ruskih i poljskih Jevreja tog doba.

Violinista na krovu je prvi put izveden 2. septembra 1964, u Imperial Theatre na Brodveju (Njujork), u režiji i koreografiji Džeroma Robinsa (Jerome Robbins), a glavnu ulogu je igrao Ziro Mostel (Zero Mostel).

U Srpskom narodnom pozorištu Violinista je prvi put postavljen 17. oktobra 1992, u režiji Voje Soldatovića, sa Zafirom Hadžimanovom u glavnoj ulozi i igran je s velikim uspehom dvanaest sezona.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: SNP/Miomir Polzović