Početna Kultura Modni fotograf Pavel Surovi izlaže u KS “Eđšeg” za Dan grada Novog...

Modni fotograf Pavel Surovi izlaže u KS “Eđšeg” za Dan grada Novog Sada

0

Modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača izlaže premijerno svoj novi fotografski modni projekat “La Mode Mystique” u Kulturnoj stanici “Eđšeg” za Dan grada Novog Sada, 1. februara u 19 časova. Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve, napisala je esej o izložbi i na otvaranju će se obratiti i izneti kritički osvrt na novi fotografski ciklus Pavela Surovog, koji predstavlja triologiju sa već uspešnim opusima “Korona” i “Tron”.

Srpski fotograf Pavel Surovi je pobrao mnoga priznanja i prve nagrade u salonima po celoj Evropi prošle godine, a celokupno je završio na 19. mestu top fotografa u svetu, takmičeći se u konkurenciji od 11.500 fotografa.

Povodom 1. februara 1748. godine, dana kada je Novi Sad pre 276 godina dobio status slobodnog kraljevskog grada, kao i ime koje i danas nosi, Grad Novi Sad pripremio je bogat četvorodnevni program koji obiluje raznovrsnim dešavanjima.

Povodom proslave Dana grada Novog Sada u večeri otvaranja izložbe “La Mode Mystique – Čarobni svet kolekcionara i maga fotografije, stajlinga i fotografije Pavela Surovog i njegovo viđenje dizajna modnih kreacija Mire Brtke”, biće priređena i modna revija haljina Mire Brtke i Pavela Surovog, velikog imena domaće i evropske umetničke scene koja je najveći deo života provela u Novom Sadu.

Proslavljeni i svestrani umetnik Pavel Surovi dugo je posvećen liku i delu Mire Brtke, i strastveni je kolekcionar njenih modnih kreacija. Na izložbi koja će biti postavljena do kraja februara u Kulturnoj stanici “Eđšeg”, posetioci će imati priliku da pogledaju Pavelove fotografije u jedinstvenom stilu kojim odiše njegov rad, a koje prikazuju upravo izabrane haljine Mire Brtke. Pored ovoga, publika će modne detalje sa fotografija moći da vidi i uživo.

Izložba “La Mode Mystique – Čarobni svet kolekcionara i maga fotografije, stajlinga i fotografije Pavela Surovog i njegovo viđenje dizajna modnih kreacija Mire Brtke” predstavlja spoj dva umetnika i dva sveta – Pavela Surovog i Mire Brtke. Mira Brtka jedna je od najpoznatijih multidisciplinarnih umetnica u Srbiji, ali i u svetu. Poznata je kao uspešna likovna umetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umetničkih dela u različitim disciplinama.

U svom novom projektu, poznati srpski modni fotograf Pavel Surovi fokusira se na modne kreacije Mire Brtke – njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla, ali i pokušava da protumači i objasni Mirinu maštu i perspektivu stvaranja tih ekskluzivnih haljina.

Sredstvo Pavela Surovog je modna umetnička fotografija preko koje, uz maštu, svakoj fotografiji daje sadržajniju priču, oživljavajaći i stvarajući najraznovrsnije karaktere.

Pored toga što fotografiše, Pavel osmišljava i celokupnu scenografiju na foto setu, u ulozi je i kreativnog direktora, majstora svetla, modnog stiliste – gde kroz različite aksesoare, dodatke, spaja nespojivo, i tako otelotvoruje svoje zamisli kroz čiju vizuru pokušava objasniti Mirinu filozofiju stvaranja. Stvaranje ode najvećoj slovačkoj priznatoj umetnici u Jugoslaviji, Srbiji i svetu – Miri Brtki, zahteva mnogo ljubavi, kreativnosti i strpljenja.

“Mira Brtka je bila iznad svog vremena i u kreiranju etno haljina. Haljine je kreirala kao umetnik svetskog ranga, stoga su toliko posebne i zaslužuju pažnju. Mira Brtka i njene haljine ne predstavljaju klasiku, ona je iznad vremena, avangardna umetnica, ona spaja prošlost i budućnost sa senzualnošću i erotičnošću na prvom mestu. Prozirnost i lagani materijali, sloboda, višeslojnost, kratki krojevi, naglašeno žensko telo, senzualnost, privlačnost, imaginacija i pre svega erotičnost žene. U njenim kreacijama do izražaja dolazi žensko telo, ono dominira i oslobođeno je od svih predrasuda društva. Ona sanja slobodu za koju je i živela, stvara samosvesnu, nesputanu i odvažnu, modernu ženu novog doba. Mira Brtka formira modernu rajsku ženu 21. stoleća”, izjavio je modni fotograf Pavel Surovi

Foto: Pavel Surovi