Početna Kultura Mreža koja raste  – Mini festival “Naši dani” od 16. do 18....

Mreža koja raste  – Mini festival “Naši dani” od 16. do 18. maja u SNP-u

0

Tri predstave Beogradskog dramskog pozorišta, u maju, uvod su u ovogodišnje izdanje mini festivala „Naši dani“ koji su prošle godine pokrenuli Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko i Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz.

Ovogodišnja razmena predstava u SNP počinje 16. maja predstavom „Zaljubljeni Šekspir“ u režiji Ane Tomović. Drugo veče, 17. maja, novosadska publika moći će da pogleda „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, dok će poslednjeg dana festivala, 18. maja biti odigrana predstava „Demokratija“ Veljka Mićunovića.

„Kada je sve nastajalo, naš cilj bio je da institucionalizujemo ideju o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Seme te ideje je jako dobro primilo, ne samo u ansamblima, već i kod publike. Kroz zajednički rad, implementirali smo različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati i ove i svake naredne godine i postati tradicionalna“, istakao je direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović.

Tako je već kroz godinu dana, pozorišna, usluvno rečeno mreža, narasla da pod krovom Naših dana uključuje i pozoršte iz Banjaluke (BiH), kao i iz Velesa (Makedonija). Tako, u kontinuitetu razvijamo nove kreativne forme ali i promovišemo pozorišta i novoj publici.

„Velika stvar za svako pozorište je saradnja sa drugim teatrima, razmena ideja, predstavljanje projekata, dostignuća, igranje predstava na nekim novim scenama i povezivanje sa publikom iz drugih gradova. Sve to mi smo postigli sa mini festivalom Naši dani, koji je od prošle godine do danas napravio jedan krug, od gostovanja BDP-a u SNP-u i Novosadskom pozorištu, preko igranja predstava novosadskih pozorišta na scenama Beogradskog dramskog, do ponovnog susreta sa novosadskom publikom“, ističe direktor BDP-a, Jug Radivojević.

Kada je reč o novosadskom delu mini festivala, prvo veče, 16. maja ansambl Beogradskog dramskog pozorišta u velikom stilu, otvara predstavom „Zaljubljeni Šekspir“, Toma Stoparda i Marka Nomana, u režiji Ane Tomović. Ovaj pozorišni komad poznat je zbog istoimenog hit filma Džona Madena, koji je nagrađen sa čak sedam Oskara.

U „Zaljubljenom Šekspiru“ Stopard priznaje – iako ironično – Šekspirov nov dom na kinematografskom tržištu tako što je elizabetanski svet pretočio u holivudski, filmski, drveni studio gde potražnja za blokbasterom rađa konvencionalno pisanje, „ljubav i komad sa psom“. Već na samom početku, Šekspir je rastrzan između potrebe da napiše komad koji će biti pun pogodak i vlastite želje da stvori umetnost dostojnu Marloua, dvostruke veze koja ga osujećuje da je, takoreći, i kreativno i fizički impotentan. Njegov izazov je u tome da istovremeno teži popularnosti, komercijalnom uspehu kod publike, a da pritom ne ugrozi mogućnost stvaranja „autentične“ umetnosti sposobne da pokaže, po rečima kraljice Elizabete: „samu istinu i prirodu ljubavi“.

U predstavi igraju: Luka Grbić, Stojan Đorđević, Andrej Šepetkovski, Miloš Petrović Trojpec, Stanislava Nikolić, Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Ljubomor Bulajić, Amar Ćorović, Zoran Đorđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša, Miloš Lazarov.

Drugo veče, 17. maj biće u znaku predstave „Cement Beograd“, inspirisanom dramom Hajnera Milera, reditelja Sebastijana Horvata. Milerov „Cement“ je tekst u previranju: počevši od samog revolucionarnog vremena koje tretira, preko borbe između emancipatornih težnji njegovih likova i njihove ukotvljenosti u tradicionalne porodične odnose iz kojih su izrasli, pa do ljubavnog odnosa glavnih likova, Daše i Gleba Čumalova, kroz koji se prelama uticaj društvenih okolnosti na najintimniju ravan. Predstava Beogradskog dramskog pozorišta, inspirisana dramom velikog istočno nemačkog dramskog pisca bazirana je na originalnoj drami Horvatovog stalnog saradnika Milana Ramšaka Markovića u kojoj se mesto i vreme radnje premešta u Beograd, danas. Odnos traume i sećanja, političke demence u kojoj se polako gubimo kao i konflikt koji nam je upisan u telo su neki od motiva koji su uvedeni ovaj beogradski, poslednji čin razgovora sa Hajnerom Milerom.

U predstavi igraju: Milena Zupančić, Miodrag Miki Krstović, Bojana Stojković, Emir Ćatović, Ivan Zablaćanski, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Nedim Nezirović.

Predstava „Demokratija“ Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića zatvoriće 18. maja prvi deo drugog izdanja mini festivala „Naši dani“. Reditelj Veljko Mićunović ističe da „paradoks demokratije verovatno leži u tome što „sebe smatra za Dobro, što večno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo“. Pojedinac se tu nalazi u beznadežno podređenom položaju i nema mogućnost da uzvrati. Sve šanse su na strani protivnika. Moralna superiornost čoveku ne nudi nikakvu utehu. Na raspolaganju mu ostaju samo sopstveni obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju da koračaju sat ili dva. Ali za razliku od individue koja posustaje, demokratija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena, višestruko silovana i gnevna.“

U predstavi igraju: Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić.

Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave SNP-a biti izvedene u novembru u prestonici. Svi zainteresovani, ulaznice mogu pronaći na Blagajni SNP-a ili putem sajta Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: D. Udovičić