Početna Kultura Nastupom pijaniste Ive Pogorelića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra počeo 43. Nomus

Nastupom pijaniste Ive Pogorelića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra počeo 43. Nomus

0

Nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra predvođenog maestrom Aleksandrom Markovićem i nastupom legendarnog pijaniste Ive Pogorelića svečano je otvoren 43. Međunarodni festival umetničke muzike “Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2023”.

Prve večeri Nomusa, publika je imala priliku da uživa u vrhunskoj izvedbi dela Sergeja Rahmanjinova i Modesta Petroviča Musorgskog, a događaju je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

“Ovo izdanje Nomusa pod motom ‘Nasleđe’ okupilo je eminentne evropske i svetske muzičare, pa se tako u svakom programu, na različitim nivoima mogu prepoznati vrednosti nacionalne i svetske kulturne baštine. Pred nama su dani vrhunske umetničke muzike i zahvaljujući tome Novi Sad će do 26. oktobra biti mesto okupljanja uglednih umetnika, ansambala i muzičkih izvođača iz zemlje i sveta. Čestitam Muzičkoj omladini Novog Sada na još jednoj odlično organizovanoj manifestaciji i na tome što su još jednom pokazali da je naš grad visoko pozicioniran na kulturnoj i umetničkoj mapi, upravo zahvaljujući Nomusu”, rekao je Dalibor Rožić.

Tokom devet dana ovogodišnjeg Nomusa, Novi Sad će poželeti dobrodošlicu uglednim ansamblima i solistima iz naše zemlje, Holandije, Irske, SAD-a, Francuske, Italije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Irana i Severne Makedonije. Nomus će ponuditi publici i bogato orkestarsko i profinjeno kamerno muziciranje, ali i tri drugačija programa scenske i savremene “world” muzike. Programi će se odvijati u Sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Gradskoj kući.

Detaljne informacije o programu Nomusa dostupne su na linku.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs