Početna Kultura Nedelja beskompromisnog teatra: Igorovi dani od 24. januara u SNP-u

Nedelja beskompromisnog teatra: Igorovi dani od 24. januara u SNP-u

0

Ostalo je samo četiri dana do početka revije predstava posvećenih Igoru Vuku Torbici, koje će biti održane u Srpskom narodnom pozorištu od 24. do 28. januara, kao u i Narodnom pozorištu u Beogradu, od 26. do 30. januara.

Prvo će novosadska publika imati priliku da pogleda pet predstava u Torbičinoj režiji, pa će tako prvog dana, 24. januara, na sceni „Pera Dobrinović” biti izvedena predstava „Carstvo mraka” Lava Nikolajeviča Tolstoja, u izvedbi ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Torbičino „Carstvo mraka” priča priču o „nevidljivim ljudima”, onima koji stižu u javnost na stranicama novina i to onda kad je kasno. To su ljudi koje ne smatramo svojim civilizacijskim krugom – delom porodice i prijateljima. Kako je govorio, silno je želeo da odvoji glumce od publike – da oni publiku ne čuju i ne vide i igraju samo za sebe.

U predstavi igraju: Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, Ljubomir Bandović, Anastasija Mandić, Nebojša Ljubišić, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Jelena Blagojević, Novak Radilović.

U utorak, 25. januara na repertoaru je predstava „Krvave svadbe”, koja je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i JU Grad teatar Budva.

Iako tragična u svojoj osnovi – kako ističe pozorišna kritičarka Ana Tasić – Lorkina drama, u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi Igora Vuka Torbice, proizvodi neobičnu vedrinu. Uprkos tragičnom raspletu, istinska ljubav je razbila neprirodno podignute zidove, označavajući trijumf slobode.

Igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Otašević, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić, Nenad Pećinar.

Krvave svadbe – Foto: Srđan Doroški

Treće večeri Igorovih dana, 26. januara, biće izvedena predstava „Don Žuan Narodnog pozorišta „Toša Jovanović iz Zrenjanina.

Molijerov „Don Žuan” delo je koje nema jednoznačnih tumačenja. Ono je kao autorovo zaranjanje u vlastita protivrečja, u unutrašnje glasove u kojima su sadržani i dobro i zlo, nagon i moral. To se vidi i na osnovu dva noseća lika ove drame, Don Žuana i Zganarela. U njih, u ta dva znakovita „ja”, kao da je Molijer razložio svoj karakter. Otuda i takva struktura i kompozicija ovog dela, puna žanrovskih poigravanja i grubog smenjivanja komičnog i tragičnog. Neko ko se bavi ispitivanjem fenomena Don Žuana, a nađe se pred ovim delom, teško može da izbegne da suočavajući se sa njegovim temama i sam ne zaviri u sebe i oseti u sebi jednako snažna protivrečja.

U predstavi igraju: Ivan Đorđević, Dejan Dedić, Dejan Karlečik, Miljan Vuković, Zvonko Gojković, Prvoslav Zakovski, Jovan Torački, Edit Tot Miškeljin, Jelena Šnebić Živković, Stefan Juanin, Mirko Pantelić i Jovana Kesić.

U četvrtak, 27. januara, najstariji srpski teatar ugostiće Narodno pozorište iz Bitolja sa predstavom „Bakhe – kratak pregled raspada.

Najzanimljivije pitanje kojim se ansambl bavi u ovoj predstavi glasi: zašto je naš identitet, umesto vrednosti za koje se borimo, pre svega određen onim drugim – neprijateljstvom prema vanjskom neprijatelju? Da li je to način da sakrijemo činjenicu da pravi neprijatelj među nama – jesmo zapravo mi sami? Da smo stranci sebi i drugima, da nas ništa ne može sabotirati kao društvene barijere koje smo postavili između nas.

U predstavi igraju: Maja Andonovska–Ilijevski, Ognjen Drangovski, Sonja Mihajlova, Ivan Jerčikj, Ilina Čorevska, Martin Mirčevski, Vasko Mavrovski, Viktorija Stepanovska–Jankulovska, Valentina Gramosli, Petar Spirovski, Sandra Gribovska, Anastazija Hristovska.

Poslednje večeri, 28. januara, biće izvedena jedna od najomiljenijih predstava publike „Tartif (Komično u klasičnom)”, autorski projekat Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

U originalnom Molijerovom tekstu drame, centralna tema –  licemerje i laž, koji se odnose na religiozno licemerje, u adaptaciji Igora Vuka Torbice, koja je nastajala u procesu samog rada, potpomognuta smelim glumačkim improvizacijama, tema se usmerava na aktuelne probleme u društvu koji se predstavljaju kroz okvir porodice. Predstava ukazuje na našu moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja krivice, na naše pristajanje na neprihvatljive uslove života, potičinjenost, glupost i laž.

U predstavi igraju: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Milijana Makević.

Istovremeno, beogradska publika će takođe gledati ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava „Krvave svadbe”. Nakon toga, 28. januara biće odigrana predstava „Bakhe – kratak pregled raspada”, dok je 29. januar rezervisan za „Tartifa”. Predstavu „Don Žuan” publika u Beogradu gledaće 30. januara.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Siniša Trifunović