Početna Kultura “Njegošev dan” obeležen u Matici srpskoj

“Njegošev dan” obeležen u Matici srpskoj

0

Juče se navršilo 210 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša. U Matici srpskoj održana je svečanost “Njegošev dan” u okviru kog se na naučnom skupu govorilo o izdanjima “Gorskog vijenca”. Matica od 2009. godine naučnim skupovima obeležava dan rođenja velikog pesnika i filozofa, a tome je prethodilo i osnivanje Njegoševog odbora Matice srpske.

“Čvrste su i neraskidive veze Matice srpske i Njegoša. O njegovom delu prvi put se pisalo u Letopisu 1834. godine, nakon toga i sam objavljuje u tom časopisu, a član Matice Njegoš postaje 1845. godine. Stoga ne postoji ništa prirodnije nego da Matica slavi ovog velikog pesnika i mislioca”, kaže potpredsednik Njegoševog odbora, akademik Matija Bećković.

Njegošev odbor Matice srpske od 2006. organizovao je nekoliko naučnih skupova o njegovom delu, pokrenuo Njegošev zbornik i obeležio 175. godišnjicu Gorskog vijenca, verovatno najtumačenijeg domaćeg dela po mišljenju akademika Mira Vuksanovića u kom je epsko dovedeno do umetničkog.

Dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša u Crnoj Gori slavi se kao državni praznik kulture.

Matica srpska je 2004. godine otvorlia Njegoševu sobu poklon-zbirkom Vladimira Otovića, najvećom privatnom kolekcijom njegovih dela, kao i literature o njemu.

Izvor: rtv.rs/Sanja Macut Milovan
Foto: PrtSc/youtube.com/Radio-televizija Vojvodine