Početna Kultura Novi Sad prestonica “Bajki budućnosti”

Novi Sad prestonica “Bajki budućnosti”

0

Džinovske pozorišne lutke, predstave, opere za decu, koncerti i izložbe, trupe koje su među najboljima u Evropi, književna i druga magična putovanja – Novi Sad postaje prestonica bajki i priča, jedinstveno pozorišno iskustvo za sve.

Više od 200 umetnika iz 14 zemalja, kroz gotovo 40 predstava, na više od 20 lokacija daće starim pričama novo ruho, ali i doneti nove, jedinstvene, savremene bajke. Uz ugledne domaće autore, poput Kokana Mladenovića, Srpska Atina će ugostiti i neke od najznačajnijih pozorišnih trupa za decu iz Evrope, poput Dablinskog pozorišnog festivala, kolektiva Ameno iz Španije, Grus Grus Teatra iz Finske, Lutkovnog gledališča iz Slovenije, češkog Alfa Teatra i mnogih drugih.

Novi programski segment Evropske prestonice kulture „Bajke budućnosti” do 15. maja će aktivirati domove pozorišnog sveta – Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, potom pet kulturnih stanica, ustanove kulture i škole u gradu i okolini – u Futogu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Veterniku, Rumenki, Bukovcu, kao i trgove i parkove širom grada.

„Prvi put u Novom Sadu i šire, na ovaj način i u ovom kapacitetu, biće predstavljene bajke i priče kao najstarije kulturno nasleđe celog sveta, na kojima su odrastale generacije. Povezujući lokalne i evropske aktere, renomirane predstavnike pozorišne scene, Srpska Atina će svima, od najmlađih do najstarijih, ponuditi jedinstveno iskustvo teatra i priča”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Ne samo da, kao prvi ovakav događaj, „Bajke budućnosti” obuhvataju četiri festivala, celodnevne događaje, renomirane, ali i mlade umetnike i umetnice, pozorišne spektakle na ulicama grada, nego će iznedriti i prve „Novosadske pozorišne igre”.

„Susret sa Fondacijom i Evropskom prestonicom kulture je učinio da se naši snovi ostvare. Poznato je da Pozorište mladih godinama unazad, a postoji već 90 godina, učestvuje na brojnim međunarodnim festivalima i festivalima u zemlji i posmatrajući kako to drugi rade otuda i naša želja da ovde u našem gradu, našem pozorištu, napravimo nešto što bi privuklo najbolja pozorišta iz Evrope kada je u pitanju stvaralaštvo za decu i mlade”, rekao je direktor Pozorišta mladih, Mihajlo Nestorović.

„Bajke budućnosti” prikazaće priče koje su stvarali ugledni autori iz Srbije, Španije, Finske, Francuske, zemalja regiona i drugih, ali  i aktivno učešće dece i mladih, koji su i sami bili kreatori pozorišnih predstava kroz različite radionice ili su se našli u ulozi mladih selektora i aktivnih gledalaca, za šta je primer pozorišni festival „UPAD”.

„Upad kao i ostali festivali za decu i mlade, planirani su da ostanu kao legat, nadamo se, dekadama, nakon Evropske prestonice kulture i mislim da je to nešto što je jako značajno. Zaboravljamo da su deca i mladi budućnost koja dolazi i koliko je značajno da njima ukažemo i na značaj međunarodne saradnje i na to šta je dobro a šta zlo, ali takođe da ispričamo bajke na drugačiji način, da vidimo koje su to priče budućnosti”, rekao je koordinator festivala „UPAD”, Bojan Milosavljević.

Više detalja o čitavom programu „Bajki budućnosti” možete pronaći na sajtu novisad2022.rs

„Bajke budućnosti” su poslednji programski segment programskog luka „Budućnost Evrope” Evropske prestonice kulture, koji je tokom aprila i maja fokusiran na decu i mlade.

Autor: NSHronika.rs
Foto: UPAD – Jelena Janković, NSEPK – V. Veličković