Početna Kultura Novosadska diva Mira Banjac dobitnica povelje Brankovog kola

Novosadska diva Mira Banjac dobitnica povelje Brankovog kola

0

Na završnoj sednici žirija Brankovoga kola (Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel), jednoglasno je odlučeno da „Velika povelja Brankovoga kola“ za 2022. godinu, za uzvišeni oblik saradnje tokom proteklih decenija, pripadne Miri Banjac, uglednoj dramskoj umetnici, filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj glumici.

Ovo prestižno priznanje, pored ostaloga, Brankovo kolo dodeljuje umetnicima „za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića”.

U poluvekovnom svome trajanju, Brankovo kolo je od samoga početka radosno sarađivalo s Mirom Banjac koja je uvek pokazivala visoki profesionalizam i veliku ljubav prema nastupima na Stražilovu i u Sremskim Karlovcima. Brankovu poeziju govorila je sa sestrinskom „sremskom ljubavlju” doživljavajući njegove stihove kao svoje: „Oj, Karlovci, mesto moje drago/ kô detence došao sam amo…/ Dođe tiče pa se tu naviče”.

A volela je i umela često da govori na Brankovom kolu, na Stražilovu najpre, poemu Vojvodina Mike Antića. Kad Mira Banjac to čini, pesnik i publika ne brinu: umetničke slike i zvuci lepe se za večnost. Po svemu se tada vidi da Mikina poezija zahvata svet do krajnjih tačaka života i smrti na panonskom parčetu planete, do izvora univerzalnog doživljaja sveta iz talenta jedinstvene Mire Banjac. Slušajući je imamo želju da poletimo preko Fruške gore i dohvatimo se večito mladog zagrljaja Branka Radičevića.

„Velika povelja Brankovoga kola” Miri Banjac biće uručena na Svečanom otvaranju 51. Brankovog kola, devetog septembra ove godine, koje će trajati do devetnaestog u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vitomir Vico Dardić, Matija Bećković i Svetlana Bojković.

Izvor: rts.rs / nsuzivo.rs
Foto: Printscreen