Početna Kultura Novosadske muzičke svečanosti od 21. do 28. oktobra

Novosadske muzičke svečanosti od 21. do 28. oktobra

0

Jubilarni 40. Međunarodni festival umetničke muzike – Nomus biće održan od 21. do 28. oktobra, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Na konferenciji za novinare održanoj tim povodom, prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je izrazio zadovoljstvo što će Festival, uprkos svim izazovima biti održan i što podrazumeva tradicionalno kvalitetan program.

“Iako je pandemija uticala na sve događaje u kulturi i otežala situaciju, Novosadske muzičke svečanosti su zadržale međunarodni karakter i ugostiće vrhunske umetnike iz šest stranih zemalja. Nomus je jedan od najznačajnijih događaja u kulturi našeg grada, a sigurno i najvažniji međunarodni festival umetničke muzike u Srbiji i regionu. Četrdeset godina je jubilej vredan svakog poštovanja, i možemo samo da budemo ponosni na festival koji je bogatstvo svih Novosađana. Grad nastoji da bude dobar partner organizatorima i podrži njihove ideje, jer se apsolutno radi o vrednosti koja ima opšti karakter”, izjavio je Dalibor Rožić i dodao da se nada da će naredne godine kulturno-umetnički programi biti dostupniji široj publici.

Moto ovogodišnjeg Festivala je “Betoven i heroine” što ukazuje na činjenicu da je Nomus ove godine posvećen velikim godišnjicama i umetnicama. Obeležiće ga s jedne strane, izvođenja brojnih kapitalnih dela jednog od najvećih kompozitora svih vremena – Ludviga van Betovena, povodom 250 godina od njegovog rođenja, a sa druge, učešće značajnog broja pripadnica lepšeg pola u ulogama solistkinja, članica ženskih ansambala i kompozitorki. Predstavljajući program Festivala, umetnička direktorica Nomusa Marija Adamov je istakla da su organizatori uspeli da sačuvaju prvobitni koncept i većinu programskih sadržaja koji su trebali da se održe u aprilu.

“Svaki od deset festivalskih programa je po nečemu raritetan i ekskluzivan. Nastavljamo da balansiramo između baštine i potrebe za modernim, a repertoarski akcenat stavljen je na opus Betovena. Jedan od rariteta je da će njegova dela zaživeti u novom ruhu, ali i da će među izvođačima preovladavati žene”, rekla je Adamov i dodala: “Publika će imati priliku da upozna violinistkinju Dijanu Adamjan iz Jermenije, pobednicu značajnih međunarodnih takmičenja i poznatu rusku sopranistkinju Svetlanu Aksenovu. Predstaviće se i instrumentalni ansambli „ New Ideas Chamber Orkestra “ iz Litvanije i „ Almazian Symphony “ u čijem će performansu nastupiti dramska umetnica Sloboda Mićalović. Ekskluzivu predstavljaju i „Pesme morskog ranča“ naše velike kompozitorke Aleksandre Vrebalov, a u izvođenju Gudačkog kvarteta TAJJ. Ne smemo da zaboravimo proslavljene umetnice Jasminku Stančul, Ritu Kinku, ali i mlade nade kao što su Irena Josifoska i Aleksandra Šuklar koje će, sigurna sam obeležiti ovogodišnje izdanje Nomusa”.

Glavni i odgovorni urednik Novosadskih muzičkih svečanosti Milan Radulović je dodao da će deo programa biti održan i u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti.

“Ova vrsta umetnosti ne može da opstane bez kontakta izvođača sa publikom. Mi smo verovali da ćemo uspeti da održimo kontinuitet i u tome smo uspeli, uz pomoć brojnih institucija i organizacija kojima se ovom prilikom zahvaljujem”, izjavio je Milan Radulović.

Programi ovogodišnjih Novosadskih muzičkih svečanosti održavaće se u Sinagogi, Svečanoj sali Matice srpske i Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika