Početna Kultura Novosadski “Kaleidoskop kulture” predstavlja nesvakidašnju instalaciju i multimedijalnu izložbu

Novosadski “Kaleidoskop kulture” predstavlja nesvakidašnju instalaciju i multimedijalnu izložbu

0
Foto: V. Veličković

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu u svojoj drugoj nedelji, posvećenoj primenjenoj umetnosti, predstaviće Novosađanima i Novosađankama do sada neviđenu postavku, koja po prvi put priča priču o kulturnom nasleđu jednog prostora, kao i najveću interaktivnu instalaciju na prostorima Srbije. Svečano otvaranje je danas, 23. septembra, u 19.30 časova u Distriktu, nakon čega će publika moći da pogleda instalaciju i izložbu.

Interaktivno Srce Distrikta

Prva toplotna interaktivna skulptura na svetu, ujedno i najveća interaktivna instalacija u Srbiji, visoka čak pet i široka tri metra, kojoj je publika neophodna da bi funkcionisala, biće predstavljena danas, 23. septembra.

Interaktivna skulptura “Srce”, autorke dr Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, zbog svojih dimenzija biće vidljiva iz svih delova Distrikta. Kroz interaktivnost skulpture, posetioci će imati priliku da iskuse jedinstveno umetničko iskustvo koje će stimulisati njihova čula i emocije.

“Svojim radom pokušavam da osvestim ono najlepše u nama i da nas povežem kroz jedno veliko toplo i meko srce koje reaguje na dodir, na prisustvo, na pažnju. Na ono što nam svima ustvari treba i na neki način nedostaje. Ova skulptura je zamišljena da bude refleksija mog srca kroz koje će ljudi kao krvna zrnca da prolaze i intereaguju. Svojim radom želim da vizualizujem ljubav i to je moj osnovni i krajnji cilj”, izjavila je Milijana Komad.

Foto: V. Veličković

Duh Distrikta kroz jedan vek

Istog dana biće otvorena prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, koja neće biti klasična dokumentarna postavka koja prikazuje samo hronološki istorijske događaje, već takođe ostvaruje interakciju sa publikom, predstavljajući i lične priče i arhivu Novosađana i Novosađanki.

Multimedijalna izložba i stalna postavka “Duh mesta – prvi vek Distrikta” dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba nastoji preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena.

Foto: F. Petronijević

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Nakon nedelje primenjene umetnosti očekuje nas nedelja vizuelne umetnosti.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu.

Izvor: Promo