Početna Kultura Novosadski profesor novi član žirija za dodeljivanje NIN-ove nagrade

Novosadski profesor novi član žirija za dodeljivanje NIN-ove nagrade

0

Vladimir Gvozden, Mladen Vesković, Adrijana Marčetić, Aleksandar Jerkov i Tamara Mitrović biće članovi žirija koji će dodeliti sledeću NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

Četiri člana iz prethodnog saziva, Milena Đorđijević, Violeta Stojmenović, Goran Korunović i Žarka Svirčev, odlučili su da više ne učestvuju u izboru najboljeg romana.

Njima se glavni urednik Aleksandar Timofejev zajedno sa redakcijom zahvalio na hvale vrednom angažmanu.
Među novim članovima žirija je i Vladimir Gvozden, profesor svetske i komparativne književnosti sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Bio je gostujući profesor i istraživač na više univerziteta (Regenzburg, Zagreb, Beč, Inzbruk, Toronto), predavanja i seminare po pozivu držao je na univerzitetima u Bambergu, Gisenu, Pragu, Brnu i UPF Barselona. Autor je brojnih radova, prevoda i više knjiga, uključujući studije “Srpska putopisna kultura 1914-1940”, “Anatomija robe: ogled iz kritike političke ekonomije” (sa A. Lošoncem), “Kapitalizam i književnost” (sa A. Lošoncem), “Komparativna književnost i kultura: kritički uvod”… Urednik je (sa Nemanjom Milenkovićem) programske knjige “Novi Sad: evropska prestonica kulture”, bio je deset godina predsednik žirija za nagradu “Zlatni suncokret” (2014-2024).

Mladen Vesković je književni kritičar, esejista, urednik i priređivač. Autor je četiri knjige kritika, eseja i studija o savremenoj srpskoj književnosti. Priredio je antologiju srpske priče s ratnom tematikom, kao i više drugih izdanja. Radi u Ministarstvu kulture, u Sektoru za savremeno stvaralaštvo na poslovima međunarodne saradnje u oblasti izdavaštva i prevodilaštva.

Aleksandar Jerkov redovni je univerzitetski profesor Srpske književnosti 20. veka i upravnik Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”. Bio je urednik “Studenta”, glavni i odgovorni urednik “Vidika”, Izdavačkog preduzeća “Prosveta”, “Platoa” i “Mono i Manjane” (danas “Vulkan”). Predavao je u Sjedinjenim Američkim državama i Nemačkoj, držao predavanja po pozivu na univerzitetima u Evropi i Americi i učestvovao na više međunarodnih konferencija.

Adrijana Marčetić redovna je profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Autorka je više književnoteorijskih studija, među kojima je i “O Novoj komparatistici”, za koju je dobila nagradu “Đorđe Jovanović”. Piše književnu kritiku i prati tekuću književnu, a posebno proznu produkciju u Srbiji, bivšim jugoslovenskim republikama, i u regionu Balkana uopšte. Od 2001. do 2003. godine bila je član NIN-ovog žirija i redovno je u dužem periodu pisala književnu kritiku za ovaj nedeljnik.

Tamara Mitrović diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je novinarka kulture na TV Studio B i ART televiziji. Od 2012. urednica je Književnog programa Doma kulture Studentski grad, gde je na tribinama koje organizuje razgovarala sa više stotina pisaca iz zemlje i regiona.

Osnovala je književnu nagradu za najbolju nefikcijsku knjigu, koju dodeljuje DKSG, i pokrenula književni festival “PostNINovske čarolije” koji svakog januara predstavlja najznačajnije romane iz prethodne godine.

Izvor: NIN, 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay