Početna Kultura Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter

Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter

0

vesna-crnojevic-bengin-3-jpg_660x330

Nauka se retko nađe u medijima, ali vest da je istraživački centar Biosense, pri Novosadskom univerzitetu, dobio poziv Evropske svemirske agencije da učestvuje u izradi sonde koja će biti lansirana na Jupiter 2022. godine, odjeknula je u javnosti. Ovo je veliki izazov i priznanje za našu nauku“, kaže rukovodilac centra prof dr. Vesna Bengin Crnojević .
Poziv Evropske svemirske agencije, konačna je potvrda naučnog ugleda koji je stekao Biosense centar posle osam godina postojanja i 27 realizovanih projekata. Na izradi sonde za putovanje na Jupiter radiće naučnici iz 16 država EU, SAD i Japana. Divan je osećaj učestvovati u projektu od takvog značaja za čovečanstvo, kaže profesorica Vesna Crnojević Bengin.
Primena informacionih tehnologija u poljoprivredi, što jeste osnovna misija centra, velika je šansa za našu državu, misli Vesna Crnojević Bengin, i to nije samo fraza. Pre nekoliko meseci , direktor Googla, Erik Šmit, pokrenuo je inicijativu da se čitava silikonska dolina u Kaliforniji preorjentiše na ovu oblast u kojoj leži zarada od čak 900 milijardi evra.

Biosense je dokaz da , čak i u državi koja za nauku izdvaja manje od 1 odsto BDP-a, naspram prosečnih tri procenta u EU, elitna nauka ipak može da napreduje, a mladi naučnici pronađu motiv da , ipak ostanu ovde.

Autor: Rtv