Početna Kultura O nagradama koje je do sada osvojio Novi Sad kao EPK

O nagradama koje je do sada osvojio Novi Sad kao EPK

0

Još tačno 30 dana ostalo je do svečane ceremonije otvaranja Evropske prestonice kulture. I pre titularne godine, Novi Sad okitio se sa dve prestižne evropske nagrade: za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu i Nagradom “Melina Merkuri.“

Istaknuto je da je ovo nagrada za veliki broj međunarodnih saradnji ostvarenih u okviru priprema za EPK i izuzetan trud za razvoj publike.

Ponosni smo što u Novi Sad stiže još jedna nagrada rekla je Gala Gajin EPK i tome je naš grad posao jedina prestonica kulture koja je dobila dve prestižne nagrade jopš pre no titularne godine” istakla je Gala Gajin, portparolka Fondacije NS EPK 2022.

Po ocenama žirija, Novi Sad je tokom pet godina potvrdio svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, i međusobnom povezivanu ustanova kulture i vaninstitucionalne scene i decentralizaciji kulture (mreža kulturnih stanica), podizanju programskih i produkcijskih kapaciteta ali i obnavljanju i otvaranju novih prostora.

Preporuka evropskoh stručnjaka je samo da se nastavi sa započetim akltivnostima, negovanjem legata u toku i nakon titularne godine.

U toku protekle četiri godine priprema, Doček Nove Godine i Kaleidoskop kulture su se pozicionirali kao brendovi Novog Sada koji su postavili novi pristup kulturi.

Izvor: RTV
Foto: Fondacija NS EPK