Početna Kultura Oleksandr Lukjanov iz Ukrajine u decembru sa baletskim ansamblom SNP-a

Oleksandr Lukjanov iz Ukrajine u decembru sa baletskim ansamblom SNP-a

0

Baletmajstor i pedagog iz Ukrajine, Oleksandr Lukjanov radiće sa novosadskim baletskim ansamblom od 1. decembra. Lukjanov je baletski umetnik obrazovan u sistemu ruskih baleta i sa značajnim je igračkim i pedagoškim iskustvom.

Ovo je njegova prva saradnja sa Baletom SNP-a i biće angažovan mesec dana.

O Lukjanovu:

Prvi kontakt sa baletom imao je u Državnoj baletskoj školi u Bakuu (Azerbejdžan). Kijevsku koreografsku školu je upisao 1965. godine, kod pedagoga Volodimira Denisenka, a studije je nastavio na Akademiji Vaganove, kod pedagoga Bregvadze, Fidlera i Dudinske. Igračku karijeru je započeo kao solista i Nacionalne Opere i Baleta iz Kijeva i Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga. Nastupao je kao prvi solista Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Severnog baleta (Northern ballet) iz Mančestera, Međunarodnog baletskog centra iz Berlina. Njegov opsežni repertoar obuhvata sve glavne uloge u klasičnim baletima.

Kao pedagog je bio angažovan u HNK Zagreb, na Plesnoj akademiji u Monaku, Novom teatru u Torinu, SNG iz Ljubljane, HNK iz Splita; držao je master klas u Veroni, Dubrovniku, Kijevu, Irskoj, Kairu…

Jedinstveni način podučavanja baleta i prepoznavanje individualnih potreba svakog plesača čini Lukjanova vrlo popularnim među njegovim učenicima. Njegova tehnika podučavanja zasniva se na metodi Vaganove.

Foto: Arhiva O. Lukjanova