Početna Kultura Onlajn manifestacija “Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata”

Onlajn manifestacija “Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata”

0

Tradicionalna gastronomska i kulturna manifestacija, četvrti „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata”, biće održana 19. i 20. februara onlajn, a publika će moći da prati program putem sajta Kulturnog centra Rumenka, kao i Fejsbuk i Instagram stranice Kulturne stanice Rumenka. Ova manifestacija slavi gastronomsku i kulturnu tradiciju ovog podneblja, koje slovi za „Vojvodinu u malom”, a bogat program ponudiće i ove godine sadržaj satkan od kulture sećanja.

U okviru manifestacije, u petak 19. februara od 11 sati, svi zainteresovani moći će onlajn da isprate promociju publikacije „Katalog graditeljskog nasleđa Rumenke”. Publikacija predstavlja jedinstveni prikaz arheoloških nalazišta, starih karti mesta i lokaliteta, ali pre svega, graditeljskog nasleđa na prostoru današnje Rumenke. Ovim projektom napravljen je značajan iskorak kada je reč o materijalnom nasleđu i kulturi sećanja jednog lokaliteta, ali je istovremeno, perom istoričara, arheologa i ostalih saradnika na projektu, ispričana priča o korenima, razvoju i nestajanju graditeljstva koje baštinimo, te je od posebne važnosti sačuvati ga i osvestiti koliko je značajno posedovati takvo bogatstvo prethodnika.

Katalog graditeljskog nasleđa Rumenke nastao je sa željom da se jedinstvenost njene materijalne baštine sabere, objedini i sačuva, te kao takva predstavi domaćoj i stranoj publici.

Sutradan, u subotu 20. februara od 11 sati, gastronomima i posetiocima sajta Kulturnog centra Rumenka biće dostupan i kulinarski materijal „Zimska vojvođanska trpeza kroz istoriju”, dok će od 17 sati početi onlajn koncert tamburaškog orkestra „Derani”, predstavnika ravničarskog melosa koji tradicionalno prati uživanje u gastronomiji.

Manifestacija, po kojoj je Rumenka poznata i van granica naše zemlje, temelji se na kulturnom i zabavnom kontekstu pridodatom gastronomskom okviru nekadašnje Pihtijade.

Ovakva sinergija, uveličana specifičnim duhom ravnice, koja slavi uživanje u muzici, dobroj hrani i vinu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Četvrti „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata” biće realizovani u saradnji Kulturne stanice Rumenka sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Muzejom Grada Novog Sada.

Festivalski okvir na koji su posetioci navikli, održaće se u toku godine kada epidemiološke mere to budu dozvolile.

Autor: NSHronika
Foto: Promo