Početna Kultura Oratorijum “Stabat mater” 25. aprila u Sinagogi

Oratorijum “Stabat mater” 25. aprila u Sinagogi

0

U utorak, 25. aprila, u novosadskoj Sinagogi, sa početkom од 20.00 časova biće izveden oratorijum “Stabat Mater” savremenog hrvatskog autora Bruna Vlaheka, a ulaz na koncert je slobodan.

Učestvuju:

Anja Papa (sopran),

Berislav Jerković (bariton),

Katarina Makević (klavir),

Davor Dedić (klavir)

Mešoviti hor Akademije za umetnost i kulturu u Osijeku

Dirigent: Antoaneta Radočaj-Jerković

Bruno Vlahek o svom delu – Oratorijumu za sopran, bariton, dva klavira i mešoviti hor op. 37 “Stabat Mater”:

“Tokom skoro dve godine rada, završio sam ovu opsežnu kompoziciju 2013. godine. U njoj je spojeno nekoliko mojih glavnih muzičkih afiniteta; pre svega to je interesovanje za duhovnu horsku muziku i velike vokalno-instrumentalne forme koje sam kombinovao sa zvukom dva klavira, a čija bogata paleta zvučnosti i ritma daje specifičnu boju delu. Tu su i dvoje solista – sopran i bariton koji imaju svoje zahtevne solo arije i povremeno se udružuju s horom. Nadam se da će moja fascinacija istorijskim i religioznim misticizmom i lična savremena vizija tradicije, koju sam pokušao da unesem u ovo delo, dirnuti izvođače i publiku širom sveta.”

Bruno Vlahek (Zagreb, 1986), jedan je od najistaknutijih hrvatskih muzičara mlade generacije. Studije klavira završio je 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Vladimira Krpana. Zahvaljujući osvajanju brojnih stipendija školovao se i u Lozani, Madridu, kao i na Visokoj školi za muziku u Kelnu, gde je pored klavira, studirao i kompoziciju i improvizaciju.

Kao pijanista, redovno održava resitale, ali i svira s orkestrima u Evropi, Aziji, Africi, Južnoj Americi, Rusiji i na Bliskom istoku.

Bruno je dobitnik najviših nagrada na mnogim prestižnim međunarodnim klavirskim takmičenjima, kao i na konkursima za kompozitore.

Napisao je više od 50 orkestarskih, kamernih, solo i horskih dela različitih žanrova koja su izvođena na pet kontinenata u gradovima kao što su Njujork, Čikago, London, Berlin, Amsterdam, Kembridž, Lisabon, Prag, Beč, Moskva, Sankt Peterburg, Seul, Singapur i Sidnej.

Trenutno je profesor na Muzičkom konzervatorijumu “Katarina Gurska” u Madridu.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: MONS