Početna Kultura Otvaranje druge postavke učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“

Otvaranje druge postavke učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“

0

Otvaranje druge postavke učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“ održaće se u sredu, 8. maja u 13 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Izložba o Ljubici Sokić i Bogdanu Šuputu obuhvata i postavku radova učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, inspisiranih pričom o dvoje umetnika i njihovim delima.

U prvoj postavci predstavili su se polaznici smerova likovni tehničar, dizajn grafike, dizajn ambalaže i dizajn enterijera. Prikazani su radovi u različitim grafičkim tehnikama (linorez, suva igla, kolografija), kao i crteži, ulja na platnu, mozaici, vitraži, reljefi u kartonu i gipsu, gipsane skulpture u punoj plastici i organske slike od svežeg cveća i lišća. Sama postavka osmišljena je u zajedničkom radu kustosa Spomen-zbirke sa učenicima i profesorima škole.

Druga postavka, koja će biti otvorena 8. maja, obuhvatiće radove naslikane uljem na kartonu, batik, vitraž, kao i digitalne kolaže i grafička rešenja za logo znak izložbe. Pored pomenutih, predstaviće se i smer dizajn tekstila.

Izložbom Priča o dvoje umetnika: Ljubica Sokić i Bogdan Šuput, autorke Marte Đarmati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 105 godina od rođenja dvoje stvaralaca, kao i desetogodišnjicu smrti Ljubice Sokić. Postavka je zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika koji su pripadali predratnoj generaciji srpskih slikara. Njihovo prijateljstvo trajalo je do Šuputove tragične smrti u Novosadskoj raciji 1942. godine. Poštujući neispunjenu želju Pavla Beljanskog da u svoju kolekciju uvrsti i Šuputove radove Ljubica Sokić je poklanjala Spomen-zbirci dela ovog umetnika koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva. Postavka obuhvata 55 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

Ulaz na otvaranje je slobodan.

Foto: SZPB/Promo