Početna Kultura Otvaranje izložbe “Inspirisani Francuskom” u saradnji Galerije Matice srpske i Francuskog instituta

Otvaranje izložbe “Inspirisani Francuskom” u saradnji Galerije Matice srpske i Francuskog instituta

0

U znaku prijateljstva i višegodišnje saradnje, Galerija Matice srpske i Francuski institut – Novi Sad publici predstavljaju izložbu digitalnih printova iz kolekcije GMS Inspirisani Francuskom koja predstavlja završnicu Meseca frankofonije 2023. Izložba “Inspirisani Francuskom” biće svečano otvorena danas u 18.00 sati u prostorijama Francuskog instituta – Novi Sad u Kulturnom distriktu.

Duže od jedne decenije Galerija Matice srpske i Francuski institut u Srbiji – Novi Sad obeležavaju manifestaciju “Mesec frankofnije”. Raznovrsnim programima i izložbama ukazano je na višedecenijske neraskidive veze francuske i srpske kulture, koje se iščitvaju kroz umetnička dela. Sagledavajući ih kroz istorijsku prizmu, ovi odnosi postaju aktuelni i danas, čime doprinose daljem jačanju veza dve kulture.

Tokom prethodne tri godine kroz saradnju Francuskog instituta i muzejskih stručnjaka Galerije snimljene su kratke video priče “Inspirisani Francuskom” koje govore o društveno-umetničkim prilikama i značaju koji su Pariz i Francuska imali za srpske umetnike i razvoj srpskog slikarstva. Na tim osnovama nastala je izložba digitalnih printova koja predstavlja deset najznačajnijih umetničkih dela inspirisanih Francuskom iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Francuska prestonica umetnosti – Pariz bio je nezaobilazni topos slikarskog sazrevanja srpskih umetnika, san koji su mnogi sanjali, a samo pojedini ostvarili. U njemu su boravili kraće ili duže, školovali se, obilazili izložbe, družili se i stvarali kako u međuratnom tako i u posleratnom periodu. Prizori francuskih pejzaža, zabave, dokolice, javnih i privatnih prostora ogledalo su njihove pariske svakodnevice. Platna umetnika poput Ljubice Cuce Sokić, Bogdana Šuputa, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Koste Hakmana i Milorada Balaća stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su ovi “pariski gosti” doživeli prestonicu umetnosti.

Nakon predstavljanja u Novom Sadu, izložba “Inspirisani Francuskom” biće predstavljena i u Francuskom institutu u Nišu i Beogradu.

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV.rs/Marina Blašković