Početna Kultura Otvaranje postavke “Pavle Beljanski i prijatelji”

Otvaranje postavke “Pavle Beljanski i prijatelji”

0

U utorak, 27. juna, u 19 časova, biće otvorena nova postavka Memorijala umetnika – “Pavle Beljanski i prijatelji”. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog kontinuirano posvećuje programe obeležavanju datuma rođenja darodavca po kojem nosi ime (Pavle Beljanski, 19. jun 1892 – 14. jul 1965), velikog patriote koji je svoju vrhunsku zbirku umetničkih dela poklonio srpskom narodu.

Tim povodom, u Gospođincima je realizovana manifestacija Dani Pavla Beljanskog (17–18. jun), a u Spomen-zbirci se otvara nova postavka Memorijala umetnika pod nazivom “Pavle Beljanski i prijatelji”.

Nakon višegodišnjeg izložbenog serijala “Pavle Beljanski: prijatelj umetnika”, ova kamerna izložba ponovo stavlja u fokus grupu autora s kojima je kolekcionar i diplomata bio u najbližim prijateljskim kontaktima. Kroz portrete i autoportrete, lične predmete, kao i prepisku između kolekcionara i umetnika, podsetićemo se na krug likovnih umetnika koje je Beljanski nesebično pomagao i podržavao, a koji su mu tokom decenija formiranja njegove antologijske zbirke bili prijateljska podrška i savetodavci. Među njima, izdvajaju se Milo Milunović, Kosta Hakman, Jefto Perić, Zora Petrović, Stojan Aralica, Milan Konjović, Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda i Sreten Stojanović.

Prvi prijateljski odnosi započeli su u Beču, dok je Beljanski pozirao slikaru Marinu Tartalji za portret pod nazivom “Mladi diplomata” (1923), razvijajući se dalje u Parizu i Beogradu tokom treće i četvrte decenije 20. veka.

U svojim sećanjima na poznanstvo sa Pavlom Beljanskim iz tog perioda, Milan Konjović izdvaja sledeće: “On je odjednom zavoleo našu umetnost i verovao u nju, postao je čovek koji je našu generaciju nosio u srcu, u njoj je otkrio svoju pravu vokaciju i počeo sa stvarnim kolekcioniranjem.”

Da su ti odnosi bili više od mecenatskog, svedoči i to što je Beljanski umetnike upoznavao sa porodicom, organizovao druženja u svom stanu, a Milu Milunoviću, Petru Lubardi i Kosti Hakmanu bio je i venčani kum.

Među ostvarenjima koja se čuvaju u Spomen-zbirci, o bliskom prijateljstvu između kolekcionara i umetnika najbolje svedoči slika Zore Petrović “U ateljeu” iz 1941. godine.

Isticanjem prijatelja Pavla Beljanskog među umetnicima, Spomen-zbirka podseća na vrednosti koje su svi oni utkali u ovu antologijsku kolekciju.

I Spomen-zbirka ima svoj krug prijatelja, među kojima je na prvom mestu publika. Za ovu priliku, na otvaranju će ona dobiti reč kroz obraćanje Ane i Stevana Davidovića koji sa velikom pažnjom kontinuirano prate programe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba “Pavle Beljanski i prijatelji”, čiji je kustos Jasmina Jakšić Subić, biće dostupna javnosti do 3. septembra 2023. godine.

Foto: Promo