Početna Kultura Otvorena izložba “Borci za život pred slugama smrti”

Otvorena izložba “Borci za život pred slugama smrti”

0

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac otvorio je izložbu “Borci za život pred slugama smrti” koja govori o stradanju lekara tokom Novosadske racije 1942. godine. Izložba je upriličena u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada u okviru programa “Ledena tišina” i biće otvorena do 15. februara 2023. godine. Izložbu je realizovao Kulturni centar u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, Arhivom Vojvodine i Muzejom Grada Novog Sada.

“Kulturni centar Novog Sada godinama unazad tokom januara, kada se obeležava sećanje na Novosadsku raciju, organizuje predavanja, izložbe, tribine i filmske projekcije u okviru programa “Ledena tišina”. Cilj tog programa je podsećanje na najveće zločine koji su se dešavali u ne tako davnoj istoriji Novog Sada. Tako izložba “Borci za život pred slugama smrti” predstavlja još jednu opomenu i podsećanje na te strašne januarske dane 1942. godine i pomen za sve nevine žrtve pogroma. Kao što znamo, ove godine navršava se 81 godina od kada su Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve okupacionih snaga u Novom Sadu na području tada okupirane Bačke. Negovanjem kulture sećanja na sve nevine žrtve ovog strašnog zločina, kao grad i država šaljemo još jednu snažnu poruku da se ovakve stvari nikada ne smeju ponoviti, niti zaboraviti”, rekao je Igor Crnobarac.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev je naglasio da ova institucija u saradnji sa Kulturnim centrom u kontinuitetu radi na individualizaciji žrtava januarskog pogroma 1942. godine.

“Pripremajući ovu izložbu nismo ni slutili do kakvih ćemo frapantnih podataka doći, a to je činjenica da je za tri nedelje Novosadske racije ubijeno 29 lekara, što je nenadoknadiv gubitak za Srbe, Jevreje i medicinsku struku. Sve ovo jasno govori o namerama Hortijevog režima da se obračuna sa obrazovanim i bogatim delovima društva srpske i jevrejske zajednice, kako bi sebi omogućio dugoročnu političku dominaciju na prostoru južne Bačke”, rekao je Petar Đurđev.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs