Početna Kultura Otvorena izložba fotografija “Ptice Sejšela”

Otvorena izložba fotografija “Ptice Sejšela”

0

ptice-sejsela5

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u utorak 29. septembra 2015. godine otvorena je izložba fotografija “Ptice Sejšela” autora Vuko Labana.
Izložbu je Zavod organizovao u saradnji sa Društvom za proučavanje i zaštitu ptica Srbije. Na izložbi je izloženo oko šezdeset fotografija ptica, ali i predela Sejšelskih ostrva.

Na otvaranju izložbe se ispred Zavoda obratio mr Oliver Fojkar, načelnik odeljenja za promociju i edukaciju i istakao da retko u Novom Sadu imamo ovakve ekskluzivne izložbe koje se odnose na ptice dalekih tropskih destinacija. Takođe je naveo da sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Zavod ima izuzetno dobru saradnju i da mu je drago da se izložba otvara baš u izložbenom prostoru ove institucije, a da je autor izložbe gospodin Laban dugogodišnji član ovog društva.

Milan Ružić, predsednik DZPPS se zahvalio svim prisutnim gostima što su došli na otvaranje izložbe i naveo da ovakve izložbe veoma mnogo doprinose popularizaciji, zaštiti i proučavanju ptica u Srbiji.

Autor izložbe Vuko Laban je izneo svoja iskustva sa putovanja sa ostrva Sejšeli i rekao da ovaj arhipelag čine 155 ostrva u Indijskom okeanu istočno od obala Kenije i Tanzanije. Glavno ostrvo je Mahe, i na njemu se nalazi i glavni grad Viktorija sa nešto manje od 90.000 stanovnika.

ptice-sejsela4

Sejšeli su populaciono najmanja među afričkim državama. Nezavisna su država od 29. juna 1976. i članica britanskog komonvelta. Turizam je glavni izvor prihoda za stanovnike Sejšela, koji spadaju među bogatije afričke države.

Naveo je da se ptice ne plaše ljudi na ovim ostrvima i da im se možemo lako približiti. Posebno se osvrnuo na Ostrvo Ptica koje je nacionalni park i izneo da na njemu živi oko dva i po miliona ptica, ali da je broj turista ograničen na svega četrdeset po danu.

Inače gospodin Vuko Laban je zavoleo ptice još u ranoj mladosti u Senti, pored Tise. Ptice su mu sada hobi, a profesionalno se bavi satelitskom telekomunikacijom i radi u Evropi, Aziji i Africi.

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra 2015 godine.

Autor: RTV
Foto: pzzp.rs