Početna Kultura Otvorena izložba na Železničkoj stanici: Sledi performans pobednika Praškog kvadrijenala

Otvorena izložba na Železničkoj stanici: Sledi performans pobednika Praškog kvadrijenala

0

Performans „Ova zgrada govori istinu“ pobednika 14. Praškog kvadrijenala, najznačajnije svetske manifestacije posvećene scenskoj umetnosti, upotpuniće izložbu švajcarskog dizajna „Swiss style now“ koja je otvorena u utorak, 17. septembra u holu Železničke stanice u Novom Sadu.

Od 22. do 24. septembra, performans Filipa Jovanovskog, koji se bavi prvenstveno problemom železničke stanice u Skoplju, a onda i problemom javnih prostora uopšte imaće osam izvođenja, u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Bitefa. U nedelju, 22. septembra performans će biti izveden u 12, zatim uveče u 20.21 čas, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20.21 sati.

Železnička stanica je na taj način, uz izložbu i performans, pretvorena u dizajn paviljon, okviru „Kaleidoskopa kulture“, a sve do 15. oktobra Novosađani će moći da se upoznaju sa jednim od najpoznatijih pravaca u dizajnu, koji je svoju uspon doživeo tokom ’50. i ’60. godina prošlog veka, a i dalje je omiljen među stručnjacima.

„Švajcarski stil je ustvari opredelio šta se smatra modernim i savremenim u grafičkom dizajnu uopšte. Dakle, on je počeo još pre sto godina, a ’50. i ’60. godina je dobio svoj pravi oblik kakav danas prepoznajemo. On je zavodljiv zato što u sebi ima tu strukturu, te mreže, grida tipografskog gde si ti mogao prvi put u istoriji, da, u nevidljivoj mreži, raspoređuješ elemente grafičke na plakatu ili katalogu ili knjizi po nekom svom estetskom nahođenju, ali sa idejom da to bude objektivno, čisto, jasno, prepoznatljivo i komunikativno bez ikakvih dekorativnih elemenata koji su krasili prethodnu epohu“, rekao je na otvaranju jedan od najpoznatijih domaćih grafičkih dizajnera, Slavimir Stojanović Futro.

Izložba je realizovana u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i PDP konferencije kreativnih medija, koja će biti održana od 10. do 13. oktobra u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b).

„Smatram da je jako velika privilegija za Novi Sad da ugosti jednu ovakvu izložbu. Postavka je zaista impozantna i ima preko 320 eksponata, tu su mnogobrojni plakati, knjige, magazini, flajeri, časopisi i tako dalje. Ono što je još značajnije je to odakle sve dolazi, zapravo švajcarska je jedna od vodećih zemalja, kada je reč o dizajnu, vizuelnim komunikacijama uopšte“, istakla je direktorka PDP konferencije, Dajana Vujaklija.

Autori izložbe su studio „Neo Neo“, Erik Brehbul, Noel Leu i Aleksander Tokilovski iz Švajcarske. Biće organizovana i kustoska vođenja, a pred kraj izložbe kustosi će biti i koautori – studio „Neo Neo“, koji stižu u oktobru.

Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Foto: Promo/V.Veličković