Početna Kultura Otvorena izložba o advokatima stradalim u Novosadskoj raciji

Otvorena izložba o advokatima stradalim u Novosadskoj raciji

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je u Kulturnom centru grada otvaranju dokumentarne izložbe “Kada zakon zaćuti”: Zaboravlјena svedočanstva o stradanju advokata tokom januarskog Pogroma 1942. godine. Nјu su zajednički realizovali Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Arhiv Vojvodine i Kulturni centar Grada Novog Sada, a Novosađani će moći da je pogledaju do sredine narednog meseca, na Tribini mladih, svakog dana od 9 ujutru do 21 čas.

“Ova izložba je deo kulture sećanja na tragične momente iz istorije Drugog svetskog rata. Nјoj je prošle godine u ovo vreme prethodila još jedna slična, rekao bih po opštoj tematici, koja je tada govorila o stradanju lekara tokom Pogroma 1942. godine. Prema svedočenjima iz tog vremena, okupator je pored lekara, sistematski pristupio eliminaciji i ubijanju sveštenika, učitelјa, političara, trgovaca i drugih kategorija stanovništva koji su spadali u intelektualne elite društva. Ovoga puta, tema izložbe jeste stradanje uvaženih pravnika tog vremena. Pod simboličnim nazivom ‘Kada zakon zaćuti’ autori su pokušali i uspeli, da nam putovanjem kroz vreme približe zaboravlјena svedočanstva o njihovom stradanju. Porazna statistika govori da je u periodu od Badnjeg dana do 28. janura na prostoru Šajkaške, Novog Sada i Bečeja ubijeno čak 34 pravnika, a tokom rata, na području Vojvodine, ubijeno je ukupno 132 advokata i 57 advokatskih pripravnika. To su sve nenadoknadivi gubici za Srbe, Jevreje i pravničku struku, ali i naš narod u celini”, rekao je Milan Đurić i pozvao sve građane da dođu i pogledaju, ali i da dožive i osete tu izložbu u Kulturnom centru grada.

Prisutnima su se obratili i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, pomoćnik direktora KCNS Sunčica Marković, kao i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev koji je rekao da, prema istraživanju istoričara, Pogrom nije bio nasumično ubijanje već smišlјena politika fizičke eliminacije obrazovanijih delova društva.

“Mi, kao oganizatori ove izložbe, vođeni tom činjenicom, u kontinuitetu radimo na individualizaciji žrtava januarskog pogroma. Naredna izložba biće posvećena ženama stradalim u Pogromu 1942. godine”, rekao je Petar Đurđev.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs