Početna Kultura Otvorena stalna postavka u obnovljenom galerijskom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Otvorena stalna postavka u obnovljenom galerijskom prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je večeras stalnu postavku Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u galerijskom prostoru čiju je kompletnu obnovu sa 40 miliona dinara podržala Pokrajinska vlada.

“Zadovoljstvo je biti deo zajedničkog tima koji je sa upravom Spomen-zbirke pokrenuo ovaj važan posao. Uvažili smo potrebe ove galerije i uložili odgovarajuća sredstva kako bismo joj vratili prvobitni sjaj budući da ona od osnivanja do danas znači mnogo za našu nacionalnu kulturu”, izjavio je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, ovo je mesto susretanja, mesto kulturnih zbivanja, u kojem će svi ljubitelji likovne umetnosti i kulture moći da se dive jednom velikom čoveku i njegovom velikom delu, ali pre svega umetnicima koje je on tokom svog života okupljao, ili ih je kao mecena sabirao u svojoj značajnoj zbirci.

“I ovo veče je omaž Pavlu Beljanskom. Uveren sam da ćemo znati da cenimo sve ono što je on uradio i sve ono što su činili ljudi koji su šezdestih godina sagradili ovaj hram kulture. I naša generacija će, uveren sam, učiniti sve da nastavimo obnovu ovog i svakog drugog hrama kulture sledeći tako misiju naših prethodnika i predstavljajući naše kulturno blago domaćoj i stranoj publici”, rekao je Mirović.

Mirović je posebno istakao da će Pokrajinska vlada naredne godine nastaviti sa modernizacijom prostora ove kulturne institucije.

Nakon šest decenija postojanja Spomen-zbirke, u 2022. godini započeta je adaptacija izložbenog prostora muzeja. Prvi put u njegovoj istoriji pristupilo se obnovi izložbene sale u prizemlju, koja je u potpunosti renovirana. Time su obezbeđeni svi uslovi za adekvatno čuvanje i izlaganje umetničkih dela i drugih muzejskih predmeta.

“Godina 2022. za nas je posebna iz više razloga jer smo u njoj obeležili 130 godina od rođenja našeg velikog rodoljuba i darodavca – Pavla Beljanskog, a ovo je i godina velikih materijalnih i ljudskih ulaganja”, rekla je upravnica Spomen-zbirke Milana Kvas.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Foto: Pokrajinska vlada