Početna Kultura Paviljon svetskih, evropskih i domaćih dizajnera zatvara Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Paviljon svetskih, evropskih i domaćih dizajnera zatvara Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

0

Četvrti Kaleidoskop kulture, koji je počeo 2. septembra i još uvek je u toku, ponovo je pomerio granice kulture zajedništva na kojoj se temelji, a biće završen trećim Dizajn paviljonom koji će biti otvoren 1. oktobra u 20:22 časa. Dizajn paviljon se realizuje u okviru poslednje nedelje Kaleidoskopa kulture, posvećene primenjenoj umetnosti, koja traje do 8. oktobra.

Na jednoj od kultnih lokacija u Novom Sadu, SPENS-u, simbolu modernističke arhitekture grada, predstaviće se najbolje evropske, regionalne i domaće dizajn prakse u sektoru kulture. U okviru izložbe Design for Culture, realizovane u saradnji sa evropskim projektom ReCulture i PDP konferencijom, koju će publika moći da vidi na ulazu broj 8, biće izloženo više od 200 eksponata koje čine posteri, publikacije i drugi grafički materijali proizvedeni za regionalne i evropske institucije kulture, organizacije nezavisne scene, festivale, umetnike i relevantne projekte u kulturi.

Izložba obuhvata radove nekih od najznačajnijih predstavnika regionalne, evropske i svetske dizajn scene među kojima su najveći nezavisni dizajn studio na svetu Pentagram, nemački studio za grafički dizajn Bureau Mirko Borsche, francuski Graphéine, portugalski And Atelier, britanski Cartidge Levene, španski Todojunto, austrijski Studio ES, kao i predstavnici domaće dizajn scene kao što su Slavimir Stojanović Futro, Marina Milanović, Dragana Krtinić, dizajn studiji Metaklinika i Petergregson i drugi. Publika će imati prilike da se upozna i sa projektima koji su realizovani za francusko Ministarstvo kulture, britanski Tate Modern, Bavarsku narodnu operu, londonski Muzej dizajna, britanski Institut za savremenu umetnost, Vienna Design Week, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Istorijski muzej u Sarajevu, Jugoslovensko dramsko pozorište, Narodni muzej Crne Gore i mnoge druge organizacije koje deluju u sektoru kulture.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Stručna predavanja za dizajnere u okviru PDP konferencije

U okviru Dizajn paviljona, od 1. do 3. oktobra, biće održana i PDP konferencija, jedna od ključnih platformi koja više od 10 godina okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce u cilju edukacije, a koja će realizovati stručna predavanja otvorena za sve zainteresovane iz oblasti grafičkog dizajna, arhitekture, interaktivnog dizajna i sličnih tema u amfiteatru SPENS-a. Na PDP konferenciji učestvovaće austrijski grafički dizajner i osnivač studija za vizuelne komunikacije Studio Elastik, Constantin Demner, austrijski arhitekta i scenograf Wolfgang Fiel, beogradski vizuelni umetnik Uroš Krčedinac, beogradski arhitekta i producent Andrija Dinulović, suosnivač produkcijskog studija Turbina, beogradski dizajner Slavimir Stojanović Futro i predstavnici marsejskog muzeja MUCEM. PDP konferencija obuhvatiće i dve izložbe od 1. do 3. oktobra u galeriji Macut – Raw Perspectives koju je priredio fotografski kolektiv Belgrade Raw, čiji su autori Jelena Nikolić, Predrag Đulinac i Stefan Jovanović, kao i ŠIFT, izložbu koju čini 30 rizo-grafika odabranih na konkursu PDP konferencije, vizuelnih umetnika iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bugarske, Albanije, Mađarske, Švedske, Ukrajine i Australije.

Ovogodišnji Dizajn paviljon plod je saradnje Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, PDP konferencije kreativnih medija i projekta ReCulture. 

Umetnici iz Kaunasa stvaraju u okviru Kaleidoskopa kulture

Dvojica mladih umetnika iz Kaunasa stigli su u Novi Sad u okviru programa razmene umetnika Umetnik u gostima, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i tokom nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture radili su na svojevrsnim instalacijama, koje će publika imati prilike da vidi u okviru nedelje primenjene umetnosti. Anton Karyuk, koji se bavi instalacijama, video-umetnošću i performativnom umetnošću i Vytautas Stakutis, u čijim je radovima fokus na urbanoj umetnosti, predstaviće 3. oktobra u Kulturnom centru „LAB” svoje instalacije za koje su inspiraciju pronalazili u bogatoj arhitekturi iz različitih perioda u istoriji Novog Sada i Kaunasa.

Detaljne informacije o programu nedelje primenjene umetnosti možete pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković