Početna Kultura “Planeta ljubavi” u Kulturnoj stanici “Svilara”

“Planeta ljubavi” u Kulturnoj stanici “Svilara”

0

Od 24. aprila do 3. maja “Planeta ljubavi” će orbitirati oko Kulturne stanice “Svilara” preko retrospektivne izložbe novosadske slikarke Sonje Boruš.

Na samom otvaranju, posetioci će imati priliku da premijerno čuju dve pesme posvećene Kulturnoj stanici “Svilara” i Almaškom kraju u izvođenju Aljoše Boruša.

Radovi koji čine “Planetu ljubavi” imaju zajednički motiv, a to je ljubav.

Sonja koristi usne kao simbol koji po njoj reprezentuje ono najsuptilnije, a opet najmoćnije sredstvo izražavanja ljubavi. Njen primarni cilj je da nas ovom postavkom podseti na to da je je ljubav najlepša i najvažnija tekovina čovečanstva. Ona svojim dekorativno-ekspresionističkim izrazom upečatljivo naglašava da čari ljubavi ne smemo ispustiti iz vida, bez obzira na to koliko nam složeni životi bili.

“Burleska je tema na kojoj sam masterirala. Kroz moje tumačenje u određenim dozama ona biva utkana u neke moje radove, uvek u cilju toga da na površinu izbije razigranost privlačenja kroz zabavu. Uz moje viđenje burlesknih kostima, maski, zabavljača, naglašavajući mimiku njihovih lica i ekspresiju njihovih pokreta koji izražavaju poruke koje svesno ili nesvesno šalju jedni drugima, a koje slikar ume da uoči”, kaže Sonja Boruš.

“Centralni motiv mojih slika je žena zavodnica sa svim svojim rekvizitima. Puna samopouzdanja, svesna toga koliko je lepa i neodoljiva. Na slikama ostajem u domenu isečka. Stvarajući tako vid intimne, figuralne slike naglašavaju izdvojeni trenutak dešavanja koji i dalje traje, često krupnim planom gde figura teži da izađe sa površine platna. Tema koja je osnova i polazište za realizaciju mojih radova je psihologija i mehanizam požude. Prikazujem važnost govora tela koji je po mom mišljenju pođednako važan kao verbalni izražaj. Aktere svojih slika doživljavam kako nastavljaju da žive, izazivaju emocije, ponekad i diskusije. Moje slikarsko stvarlaštvo, u svojoj sveukupnosti, teži ostvarivanju organskog jedinstva tela i misli”, dodala je ona.

Brat i sestra, Aljoša i Sonja, gaje veliku ljubav prema Almaškom kraju, jer su tu i odrasli. Tako da je Sonjina izložba slika upotpunjena Aljošinim pesmama na neki način poklon gradu Novom Sadu i Almaškom kraju.

Izložba počinje u 19.00 časova.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/Facebook/Svilara – kulturna stanica