Početna Aktuelno Počeo Franc List Fest – Festival mladih talenata u klasičnoj muzici

Počeo Franc List Fest – Festival mladih talenata u klasičnoj muzici

0

Svečano je počeo Franz Liszt Fest – festival mladih talenata u klasičnoj muzici koji će se ralizovati od 10. do 14. avgusta 2021. godine u Kaštelu Ečka nadomak Zrenjanina.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

U čast slavnog mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista (Franz Liszt) ove godine u Kastelu Ečka na čijem otvaranju je, po legedni, mladi kompozitor svirao, organizuje se Franc List Festival – festival mladih talenata u klasičnoj muzici.

Ovogodišnji festival traje 5 dana i sastoji se iz dva dela mentorskog programa i revijelnog dela.

Polaznici ovogodišnjeg muzičkog kampa su sledeći mladi pijanisti: Soma Balazs Piri, Bogdan Dugalić, Nikola Đorojević, Doroteja Ćirić, Lazar Torbica i Igor Dalagija. 

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo sve zainteresovane ljubitelje klasične muzike na završni gala koncert Franc List Festivala koji će se održati u subotu, 14. avgusta sa početkom od 20.30 časova u Kaštelu Ečka pored Zrenjanina.

Na koncertu će nastupati Rita Kinka, jedna od naših najpoznatijih pijanistkinja koja je ujedno i mentorka festivala, Sanja Lukovac, pijanistkinja i asistentkinja mentora na festivalu i polaznici muzičkog festivala uz pratnju Zrenjaninskog kamernog orkestra.

Ulaz na završni gala koncert je slobodan!

Realizaciju festivala su pomogli: Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Zrenjanin, Autonomna pokrajina Vojvodine, Color Media Communications i Zrenjaninski kamerni orkestar.