Početna Kultura Počeo Osmi internacionalni festival harmonike i kamerne muzike “Eufonija”

Počeo Osmi internacionalni festival harmonike i kamerne muzike “Eufonija”

0

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju Osmog internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike “Eufonija” koje je održano sinoć u Svečanoj sali Gradske kuće. Tom prilikom izveden je koncert soliste Nikole Pekovića na harmonici i novosadskog gudačkog orkestra “Kamerata Akademika”. Oni su premijerno izveli dve kompozicije za harmoniku i orkestar istaknutih srpskih kompozitorki Tatjane Milošević i Dragane Jovanović.

“Grad Novi Sad svake godine podržava ovaj festival na koji je posebno ponosan, jer je nastao sa ciljem da promoviše umetničku muziku, mlade umetnike i povezuje ljude angažovane u kulturi u najširem smislu. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Izvan okvira”, tako da će u sklopu programa biti predstavljena umetnost kroz različite muzičke žanrove zahvaljujući brojnim evropskim umetnicima koji su svojim angažovanjem napravili iskorak iz uobičajenog i doprineli promociji i razvoju umetnosti harmonike. Razvoj nove srpske umetničke muzike za harmoniku osnovni je cilj festivala, a promocija ženskog stvaralaštva, koja je veoma bitna, ove godine ogleda se kroz saradnju sa domaćim kompozitorkama čija će dela biti premijerno izvedena tokom festivala”, rekao je Dalibor Rožić.

Direktorka Festivala Dragana Kuzmanović je istakla da je uprkos izuzetnim decenijskim uspesima srpske škole umetničke harmonike u svetu, prisutnost harmonike na umetničkom podijumu u našoj zemlji mala.

“Festival “Eufonija” nastao je upravo iz želje da prikažemo izuzetne umetnike na harmonici i njene mogućnosti u umetničkoj muzici i napravimo svojevrsnu kulturno – edukativnu platformu koja će služiti promociji i razvoju umetnosti za harmoniku”, rekla je Dragana Kuzmanović.

Tokom festivala, do 20. maja, novosadska publika će imati priliku da uživa u nastupima poznatih izvođača iz Srbije, Španije, Norveške i Slovačke na različitim lokacijama i prisustvuje predavanjima o istorijatu tango muzike. Pokrovitelji Festivala, osim Uprave za kulturu Grada Novog Sada, su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i SOKOJ – fond za kulturna davanja, a detaljan program dostupan je na njihovoj internet stranici.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs