Početna Kultura “Portret jedne dame”: Kraljica Natalija Obrenović pred Novosađanima

“Portret jedne dame”: Kraljica Natalija Obrenović pred Novosađanima

0

Izlozba Kraljica Natalija (1)

Ne, nije Henri Džejmsova. A ni ona iz ekranizacije antologika Džejn Kempion, sa Nikol Kidman u glavnoj roli. Ali, mogla je bez greške, poneti, upravo ovaj naziv. Barem se tako činilo svim prisutnima, sinoć na otvaranju izložbe “Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića”, u Galeriji Matice srpske.

Izlozba Kraljica Natalija (2)

Jer, sve ono što je moguće videti, na izložbi koja je rezultat saradnje Istorijskog muzeja Srbije i GMS, a koju je osmislila kustoskinja, Zorica Janković, govori u prilog ovom literarno-filmičnom utisku, a koju su ove dve muzeološke institucije upriličile u povodu Dana državnosti, te ne čudi ni autorkino obrazloženje u kojem, Jankovićeva veli da “izložba predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice u burnom političkom životu Srbije 19-og stoleća. Obuhvata preko 300 predmeta, pre svega fotografija, Natalije i porodice joj, pisama, isečaka iz novina, ličnih dokumenata, koje je pasionirani kolekcionar, Branko Stojanović, decenijama prikupljao i nedavno poklonio prestoničkome muzeju.“

Izlozba Kraljica Natalija (3)

I zaista, ova istorija privatnog života firentinske plemkinje Natalije Keško, koja se beše udala 1875, za sina Miloša Obrenovića, kneza a potom i kralja Milana, i rodila mu prestolonaslednika Aleksandra Obrenovića, pokušava u fokus intencija da postavi ne samo fakticitetsku dočim i onu, ličnu, intimnu prirodu i način života onovremene Srbije, iz ugla jedne od najozbiljnijih reformatorskih i intelektualnih kraljevskih loza koje ovaj narod pamti, a kroz ličnost i odnose kraljice Natalije.

Izlozba Kraljica Natalija (4)

Njen život ispunjen beskrajnim ograničenjima, nemogućnostima i obavezama, i tragika potonjih događaja, koji će njenu sudbinu upisati u istoriju Srbije, kao jednu od tužnih kraljica, možda je i ponajbolje opisao znameniti demokrat i par exellance, intelektualc, Slobodan Jovanović u svojim “Portretima”, rekavši međ’ ostalim:

…Milan (Obrenović) je dečko koji je voleo da vuče svet za nos, a u ljubavi je bio sentimentalan. Njegov lični lekar, dr Vladan Đorđević kaže: “Milan beše skoro do bojažljivosti uzdržljiv prema ženama, ali gde je video samo malo toplije osećanje prema sebi, tamo je onda celom dušom ostajao uhvaćen.”

Izlozba Kraljica Natalija (5)Verovatno je bila takva sudbina i lepe Natalije, ali na žalost, zaljubljiv kakav saznajemo od istoričara i naučnika da je bio, nije se dao skrasiti, te se tako oktobra 1888. beše razveo od kraljice, nakon čega Natalija napušta Srbiju.

Izlozba Kraljica Natalija (6)U svakom slučaju, celokupnu tragičnu sudbinu, ove vazda humanistički nastrojene plemkinje (sin Aleksandar je ubijen u Majskom prevratu, a srpski narod je pomagala i u Balkanskim ratovima i u toku Prvog svetskog rata) je moguće ispratiti kroz faktografske zapise (naslovice onovremene štampe iz inostranstva; slika vile u Bijaricu u kojoj se nastanila nakon razvoda i gde je kraljvić Aleksandar i upoznao Dragu Mašin) i brojne druge artefakte koje je pasionrano prikupio Branko Stojanović.

Izlozba Kraljica Natalija (8)Međ brojnim prisutnima koji su bili uživali u “portretisanju jedne dame” uz kolekcionara Stojanovića, direktoricu Istorijskog muzeja Srbije, dr Dušicu Bojić i upravnicu GMS, mr Tijanu Palkovljević Bugarski, primetili smo i istoričare Sašu Adamovića; dr Draga Njegovana, Sinišu Jokića; upravnicu SZPB, dr Jasnu Jovanov i istoričarku umetnosti, Jasminu Jakšić; konzervatora i slikara, Danila Vuksanovića; arhitektu Vladu Rakića; vlasnika renomiranog cafea “Vremeplov”, Nemanju Kovačića; dr Nevenu Sečen; predsednika udruženja “Srpska Atina”, Savu Todorova; vajara Darka Đorđevića; slikare Veru Zarić i Petra Ćurčića; sekretara Matice srpske, dr Đorđa Đurića, i brojne druge ljubitelje istorija privatnih života.

Izlozba Kraljica Natalija (9)

Izlozba Kraljica Natalija (10)

Izlozba Kraljica Natalija (11)

Izlozba Kraljica Natalija (12)

Teodora JankovicIzlozba Kraljica Natalija (13)

Izlozba Kraljica Natalija (14)

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Jelena Ognjanović