Početna Kultura Pošalji film na 22. “Uhvati film” festival

Pošalji film na 22. “Uhvati film” festival

0

Do 10. aprila otvoren je konkurs za kratkometražne filmove na temu invaliditeta za 22. Međunarodni filmski festival “Uhvati film”. Svi selektovani filmovi biće prikazani na ovogodišnjem izdanju “Uhvati film” u Novom Sadu i ući će u uži izbor za prikazivanje na narednim izdanjima “Uhvati film” festivala – u Rijeci, Kotoru i Banjaluci.

Filmovi treba da imaju makar jednog aktera osobu sa invaliditetom (nije nužno da film govori o invaliditetu), podstiču na razmišljanje, ali ujedno da budu inovativni i filmski kvalitetni. U selekciju ulaze samo ostvarenja do 30 minuta, najmanje DVD kvaliteta, koja imaju titl na srpskom, hrvatskom, bosanskohercegovačkom, crnogorskom i engleskom jeziku.

Filmovi koji promovišu invalidnost kao bolest, tragediju, kaznu od boga, koji podržavaju stereotipe o osobama sa invaliditetom, koji na senzacionalistički način govore o invaliditetu i izazivaju patetiku – neće biti razmatrani.

Prijave se šalju putem interneta: platformi na kojima je otvoren konkurs za 22. “Uhvati film” (Filmfreeway, Festhome, CLICKFORFESTIVALS) ili na mejl uhvatifilm@gmail.com. Za prijave na mejl potrebno je dostaviti i: popunjen prijavni formular, biografiju, dve fotografije iz filma, dijalog listu u .srt formatu i trejler (ako postoji).

Konkurs je regionalni – jedinstven za sva četiri izdanja “Uhvat film” festivala. Stručni žiri iz domena filma i invalidnosti selektovaće filmove za “Uhvati film” Novi Sad, koji će ući u uži izbor za prikazivanje na narednim “Uhvati film” izdanjima – u Rijeci, Banjaluci i Kotoru. Postoji mogućnost da filmovi budu izabrani i za druge dodatne programe “Uhvati film” brenda: edukacije po školama, projekcije namenjene deci i filmske karavane duž regiona.

“Uhvati film” jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti, ali i najpristupačniji filmski festival u regionu. Održava se sa ciljem afirmacije domaćih i inostranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, čiji su akteri osobe sa invaliditetom, kao i promocije mogućnosti i izazova osoba sa invaliditetom (sa posebnim osvrtom na višestruko marginalizovane grupe) kroz umetnost.

Više detalja, na zvaničnom sajtu Festivala.

Izvor: rtv.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay