Početna Kultura Povodom Dana grada otvorene izložbe u Muzeju Vojvodine i u Muzeju grada...

Povodom Dana grada otvorene izložbe u Muzeju Vojvodine i u Muzeju grada Novog Sada

0

Povodom Dana Grada Novog Sada, sinoć su otvorene dve izložbe „Tamo gde seoba završava-od Rimske panonije do današnje Vojvodine“ Muzeja Vojvodine, kao i izložbe „Akcenti Novi Sad“ Muzeja grada Novog Sada

Reč je o događajima pod okriljem Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”.

Na svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je najavio da u godini pred nama sve novosađane očekuje preko 3.000 događaja.

– Istorija Novog Sada i života ljudi ovog podneblja doseže daleko pre uručenja povelje Marije Terezije. Čini se da nedovoljno znamo o tome, pa je projekat Evropska prestonica kulture prilika da se podsetimo i možda naučimo nešto što do sada nismo znali o svom gradu i nama samima, o tome kako se razvijao kroz vekove. To se vidi putem divnog narativa kustosa naših muzeja. Novosađani i svi gosti moći će da uživaju u ove dve izložbe, ali i u sadržajima novog programskog luka EPK. Očekuje nas preko 3000 događaja u 2022. godini, i samo da bude stabilna epidemiološka situacija, pa da pokažemo šta Novi Sad ima i kuda treba da ide – istakao je gradonačelnik Vučević.

Izložba Muzeja Vojvodine osmišljena je na inovativan način, do sada neviđen u muzejskoj praksi naše zemlje, sinergijom nauke, kulture i različitim vidovima savremene umetnosti. Izložbu čini i monodrama „Krv i blato”, filmski esej „Tragovi seoba”. Takođe, izložba uključuje i aplikaciju eIzložba koja omogućava posetiocima da izložbu „posete” sa bilo koje lokacije.

Između Muzeja Vojvodine i Muzeja grada Novog Sada postavljen je montažni most, a izložba „Akcenti Novi Sad“ predstavlja hronološko–tematski koncept, izlaganje reprezentativnih predmeta iz fonda Muzeja grada, kao i multimedijalne sadržaje bazirane na originalnoj istoriskoj građi, te omogućava posetiocu jedinstven doživljaj različitih aspekata lokalne istorije i kulturnog nasleđa.

– Namera nam je bila da povežemo dve ustanove kulture, dve različite muzejske priče u jednu celinu koja predstavlja prošlost Novog Sada, kao raskršća evropskih gradova, a danas i kao Evropske prestonice kulture. Simbolikom mosta između dva muzeja, najavljujemo novi programski luk i proslavljamo Dan grada Novog Sada – rekao je direktor Fondacije ”Novi Sad 2022-Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Izložbama ključnih institucija kulture u Novom Sadu, otvara se i novi programski luk „Seobe“, kojim projekat Evropska prestonica kulture pokreće temu migracija. Jedan od osam programskih lukova, od 1. februara do 20. marta, obuhvatiće više od 300 kulturnih događaja na kojima će se predstaviti oko 130 umetnika, od čega 90 evropskih.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Grad Novi Sad