Početna Kultura “Pozorište za 21. vek” – Obeležavanje Svetskog dana pozorišta u Narodnom pozorištu

“Pozorište za 21. vek” – Obeležavanje Svetskog dana pozorišta u Narodnom pozorištu

0

Uoči Svetskog dana pozorišta koji se u svetu obeležava 27. marta Ministarstvo kulture i informisanja i Narodno pozorište u Beogradu 25. marta sa početkom od 11.30 časova organizuju događaj pod nazivom “Pozorište za 21. vek“.

Događaj će se realizovati u Foaeju II galerije Narodnog pozorišta. Ovim događajem želimo da odamo počast glumcima i drugim pozorišnim radnicima koji su nas napustili tokom proteklih godinu dana.

Na otvaranju događaja će govoriti: Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo, Ministarstvo kulture i informisanja i Svetislav Goncić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nakon uvodnog izlaganja u panel diskusiji na temu savremenog pozorišta, novih trendova i kako privući i zadržati publiku govoriće: Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama; Igor Bojović, direktor Pozorišta Boško Buha; Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta u Somboru; Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu; dr Maja Ristić, vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti na Katedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture; Miloš Latinović, direktor BITEF teatra i BITEF festival i Vladimir Popadić, reditelj.

Učesnici panela će nam predstaviti kakva je trenutno situacija u pozorištima u našoj zemlji, sa kojim se sva problemima suočavaju pozorišta u unutrašnjosti i u Beogradu, pričaće se o novim trendovima i koliko se doprinosi popularnosti pozorišta, kako privući publiku i koliko se razlikujemo od svetskih pozorišta. Govoriće se i o značaju dobre organizacije, povezivanju sa evropskim i svetskim pozorištima, predstaviće se dalji planovi kao i mnoge druge teme.

Za sve prisutne goste nakon panel diskusije obezbeđena je vođena tura kroz izložbu “Breda Kalef – neuobičajena primadona” u Muzeju Narodnog pozorišta.