Početna Kultura Predavanje “Hleb i umetnost: O hranjenju očiju i duha” u Muzeju Vojvodine

Predavanje “Hleb i umetnost: O hranjenju očiju i duha” u Muzeju Vojvodine

0

Večeras, 23. avgusta, u 19 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), kao prateći program izložbe “Pšenica – od njive do trpeze”, biće održano predavanje “Hleb i umetnost: O hranjenju očiju i duha”.

Predavač je istoričar umetnosti i gastroheritolog mr Tamara Ognjević, Artis centar, Beograd.

Reč autorke predavanja:

“Magija hleba je neuporedivo kompleksnija od njegovog jednostavnog sastava, a njegova moć da nahrani telo, duh i oči, da uteši, ohrabri, potakne na promišljanja o božanskom, posreduje između čoveka, zemlje i neba, gotovo fantastična.

Od časa kada je pre mnogo hiljada godina uzgajeno prvo zrno pšenice, pa do obnovljene strasti ka mešenju domaćeg hleba u izolaciji tokom poslednje pandemije, hleb ostaje uistinu najveća fascinacija našeg života, svemogući čuvar sećanja, čudotvorni iscelitelj, teleportacioni predmet ka uzvišenom, umetnički inspiracija i medijum.

Od drevnog Egipta i mistične Pompeje, preko hrišćanskih katakombi i baroknih efemerisa, do svetlonosnog impresionizma i fantazmagoričnog nadrealizma – hleb okupira pažnju umetnika.

U savremenoj umetnosti hleb postaje svemogući konceptualni i vajarski mediji ne gubeći ništa od svojih slojevitih, vekovima definisanih značenja, dok majstori pekarstva već duže vreme prenose raznolike dekorativne i simbolične ornamente pretvarajući hleb u umetničko delo po sebi.

Ovo je priča o tom dugom, neobičnom, a čini se večnom putovanju pšeničnog zrna od trpeze ka očima i duhu posredovana hlebom kao trajnom inspiracijom stvaralaca kroz vekove.”

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/muzejvojvodine.org.rs