Početna Kultura Predavanje “Klimtov svet od zlata” u Galeriji Matice srpske

Predavanje “Klimtov svet od zlata” u Galeriji Matice srpske

0

U petak, 10. novembra, u okviru pratećeg programa izložbe “Paja Jovanović i Gustav Klimt”, biće održano predavanje dr Snežane Mišić, muzejske savetnice, “Klimtov svet od zlata”.

Gustav Klimt, austrijski umetnik originalnog stvaralačkog duha, jedan je od glavnih simbola bečke kulture i umetnosti epohe “fin de siècle” (prelaz vekova), kroz čije delo možemo pratiti razvoj umetnosti od ringštraseovskog doba do početaka apstraktnog slikarstva.

Na predavanju će biti predstavljen Klimtov razvojni put od slikara dekoratera u duhu istorizma do vodećeg predstavnika bečkog modernizma, njegova uloga u osnivanju bečke Secesije i uključivanju austrijske umetnosti u internacionalne umetničke tokove. Biće reči o tome zašto ga smatraju “slikarem ženske filozofije”, kako je došao do “zlatne faze” i stvorio fantastični svet slika jedne epohe. Takođe, biće reči o njegovoj dugogodišnjoj vezi sa Emili Flege, o nastanku slike Poljubac i kako je od kontroverzi stigao do globalnog uspeha.

Predavanje u Galeriji Matice srpske počinje u 19 sati.

Tokom vikenda, biće održana kustoska vođenja kroz dve izložbe.

Od 13 sati je vođenje kroz izložbu “Pomorišac – Vasa Pomorišac”, a od 17 sati kroz izložbu “Paja Jovanović i Gustav Klimt”.

Izvor: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske