Početna Kultura Predavanje “O životu Natalije Obrenović” u Galeriji Matice srpske

Predavanje “O životu Natalije Obrenović” u Galeriji Matice srpske

0

Izlozba-Kraljica-Natalija-2-1024x677

Predavanje “O životu Natalije Obrenović” kustoskinje Miroslave Žarkov održaće se u petak, 12. februara u Galeriji Matice srpske.

Predavanje je deo pratećeg programa izložbe “Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića”.

Natalija Petrovna Keško (1859–1941), ćerka ruskog pukovnika i moldavske princeze, kasnije kneginja a potom kraljica Srbije Natalija Obrenović, privlačila je još tokom života veliku pažnju. Sklapanjem braka sa knezom Milanom Obrenovićem 1875. godine stigla je u Srbiju u kojoj je vrlo brzo postala uzor po svojoj samostalnosti, plemenitosti, materinstvu, pa i političkom stavu. Osećala je i znala da je narod voli, te je Srbiju prihvatila kao svoju novu domovinu.

Na predavanju će biti predstavljen život kraljice Natalije, za savremenike najlepše i omiljene, a po mnogima i najtragičnije srpske vladarke. Upoznajući se sa njenim životom počevši od rođenja, preko udaje za kneza Milana Obrenovića, razvoda i proterivanja iz Srbije, pa do života u Francuskoj i povlačenja u osamu, posetioci će saznati kakve su je sve tragedije pratile i na koje načine ih je prihvatala i prolazila kroz njih.

Predavanje će početi u 18 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Jelena Ognjanović